İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi Chilcott, Millî Muharip Uçak (MMU) projesine ilişkin açıklamalarda bulundu
İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi Dominick Chilcott, TRT World’de katıldığı programda Millî Muharip Uçak (MMU) projesinin geldiği noktayı değerlendirdi. Programda konuşan Chilcott, ilk tasarım aşaması olan birinci aşamanın, programın ilerisinde gittiğini belirterek, TAI’nin (TUSAŞ) MMU projesinde ana ortağı olan BAE Systems’ın projenin ilerleyişinden son derece memnun olduğunu vurguladı. Büyükelçi Chilcott, MMU projesinde 5. nesil savaş uçağının motorunu kimin tasarlayacağı konusundaki sorunlara rağmen hala devam ettiğini belirtti. Chilcott, “Beşinci nesil savaş uçağı olarak tam potansiyele ulaşması için Rolls-Royce’un yeni bir motor tasarlamasını umuyorduk. Ancak motoru kimin tasarlayacağı ile ilgili henüz nihai bir karar verilmedi.” ifadelerine yer verdi.
MMU projesinin ikinci aşamasının prototip üretimi olduğunu söyleyen Chilcott, “İkinci aşama bir prototipin üretilmesi. Bu aşamanın muhtemelen 2021’in sonunda veya 2022’nin başında başlayacağını düşünüyorum.” ifadesinde bulundu. Genel anlamda İngiltere ve Türkiye arasındaki savunma sanayii ilişkilerinin hala büyük potansiyelde olduğuna da dikkat çekti.
Millî Muharip Uçak
TAI ve BAE Systems arasındaki iş birliği anlaşması 25 Ağustos 2017 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir. İmzalanan ana sözleşme, geliştirme ve üretim sürecinin bir parçası olan ön tasarım aşamasını kapsamakta. Söz konusu dönem içinde hava aracının geliştirilmesi, mühendislik, teknoloji, test altyapılarının ve sertifikasyon süreçlerinin geliştirilmesi, muharip uçak tasarımına yönelik kabiliyet kazanılmasını amaçlıyor.
TF-X Projesi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın 2030’lu yıllardan sonraki muharip uçak ihtiyacının yurt içinde özgün tasarım modeli ile karşılanması amaçlanmaktadır. Yerli sanayinin azami düzeyde kullanılarak özgün tasarım faaliyetlerinin tamamlanması hedeflenerek ilk uçuşun 2023’te yapılması planlanmaktadır. TF-X ile birlikte Türk Hava Kuvvetleri’ne birçok yeni yetenek kazandıracak, hava kuvvetlerimizin F-16 gibi bir mihenk taşını geride bırakarak yeni bir çağa adım atmasını sağlayacak bu projede yer alacak başlıca firmaların sorumlulukları ise aşağıdaki gibidir:
TUSAŞ: Gövde, tasarım, entegrasyon ve yazılım.
TEI: Motor.
ASELSAN: AESA radar, EH, IFF, BEOS, BÜRFİS, akıllı kokpit, ikaz sistemleri, RSY, RAM.
METEKSAN: Millî Veri Bağı.
ROKETSAN, TÜBİTAK-SAGE ve MKEK: Silah sistemleri.
İlgili Olarak
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği öğrencisi, Savunma Sanayii takipçisi