Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre DENİZKURDU-I 2024 tatbikatı gerçekleşiyor. Tatbikat 7 ocakta başladı ve 16 Ocakta sona erecek. Tatbikata Deniz Kuvvetlerinden başka Sahil Güvenlik, Kara Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri unsurları katılacak. Milli Savunma Bakanlığı şu açıklamayı yaptı,
“Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın 2024 yılı harekât eğitim faaliyetleri kapsamında gerçekleşecek olan Denizkurdu I-2024 Tatbikatı; Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlıklarımız ile Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları ve kamu kurumlarının katılımıyla başladı.”
Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın 2024 yılı harekât eğitim faaliyetleri kapsamında gerçekleşecek olan Denizkurdu I-2024 Tatbikatı; Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlıklarımız ile Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları ve kamu kurumlarının katılımıyla başladı.… pic.twitter.com/ndiJkE0Qsk
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) January 7, 2024
Tatbikata 102 su üstü gemi, 7 denizaltı, 49 uçak, helikopter, İHA ve 17 bin personel katılıyor. Deniz Kuvvetlerinden, 8 firkateyn, 3 korvet, 16 hücumbot, 7 denizaltı, 6 mayın avlama, 47 yardımcı sınıfı gemi, 13 karakol gemisi, 9 çıkarma gemisi, 10 uçak, 5 SAT, 5 SAS, 17 helikopter, 22 İHA, Amfibi Hücum Timleri ve Amfibi Piyade birlikleri katılıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığından 2 Sahil Güvenlik Gemisi, 6 Sahil Güvenlik Botu, Hava Kuvvetlerinden 11 Taarruz uçağı, 2 havadan ihbar ve kontrol uçağı, 4 hedef çekme uçağı, Kara Kuvvetlerinden 4 genel maksat, 1 ağır yük helikopteri ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı unsurlar katılıyor.
TSK’dan NUSRET-2023 DAVET TATBİKATI
Milli Savunma Bakanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ev sahipliğinde ve NATO unsurlarının katılımıyla NUSRET-2023 DAVET TATBİKATI icra ediliyor. Milli Savunma Bakanlığı’nın resmi X hesabı üzerinden yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verilmişti:
“Türkiye’nin ev sahipliğinde, dost ve müttefik ülke unsurlarının katılımıyla 28 Kasım-6 Aralık 2023 tarihleri arasında Çanakkale ve Saros Körfezi’nde icra edilecek NUSRET-2023 Davet Tatbikatı başlıyor.”
Bahse konu tatbikat ile Çanakkale ve Soros körfezinde mayın harbi tatbikatı icra edilmişti. Tatbikata Deniz Kuvvetleri harici, Kara Kuvvetleri’nden bir helikopter, Hava Kuvvetleri’nden 2 adet F-16, bir mayın döküş uçağı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 2 adet sahil güvenlik gemisi katılmıştı.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan ise 8 adet mayın avlama gemisi, bir komuta kontrol gemisi, bir firkateyn, 2 adet karakol gemisi, 2 adet helikopter, bir Sualtı Savunma timi, 2 adet otonom sualtı aracı ve bir insansız hava aracı katılmıştı.
Nükleer Enerji Mühendisliği öğrencisi. Özel kuvvetler, piyade sistemleri özel ilgi alanı.