ABD Deniz Piyadeleri, yaklaşık 50 yılın ardından Paletli Amfibi Hücum Aracı (AAV) ailesinin hizmet dışı bırakıldığını duyurdu.
ABD Deniz Piyadeleri, elli yılı aşkın hizmet süresinin ardından paletli Amfibi Hücum Aracı (AAV) ailesinin resmi olarak hizmet dışı bırakıldığını duyurdu. Deniz Piyadeleri, 2018’den beri AAV filosunu 8×8 tekerlekli yeni Amfibi Muharebe Araçları (ACV) ile değiştirmek için çalışıyor.
The War Zone tarafından yapılan habere göre ABD Deniz Piyadeleri, 26 Eylül’de Kaliforniya, Camp Pendleton’daki Amfibi Hücum Okulu’nda bir gün batımı töreni düzenledi. Hizmet nihai imha planlarını oluşturmaya devam ederken teknik olarak herhangi bir AAV’nin birliklere tahsis edilip edilmediği henüz belli değil. Camp Pendleton’daki emeklilik etkinliğinde, araçların küçük bir geçit töreni gerçekleştirildi.
Resmi adı “Av-P7” olan zırhlı araç, ABD Deniz Piyadeleri tarafından 1983’te Grenada’da gerçekleştirilen Acil Öfke Harekatı’ndan, “Kalıcı Özgürlük” ve “Irak Özgürlüğü” Harekatı’na kadar çeşitli çatışmalarda kullanıldı. Amfibi Hücum Okulu’nu komuta eden Albay Lynn Berendsen, AAV’nin, Kolordu’nun ilk kez 1972’de edinmesinden bu yana çeşitli amaçlarla kullanıldığını belirtti.
AAV’ler, öncelikli olarak gemi-kara görevleri için, Afganistan ve Irak gibi yerlerde zırhlı personel taşıyıcı olarak, insani operasyonları destekleyen ikmal aracı olarak ve hatta sadece bot olarak dahi kullanılmıştı. Berendsen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Mirasları sadece kabiliyetlerinde değil, aynı zamanda onu kullanan ve görevlerini tamamlamak için ona güvenen sayısız Deniz Piyadesinde de yatıyor. AAV, Deniz Piyadelerine hem hareket kabiliyeti hem de zırhlı koruma sağlayarak düşmanla yakınlaşmalarına ve hedefleri hızla ele geçirmelerine olanak sağladı. Çölde, tıpkı onlarca yıl önce Pasifik sahillerinde olduğu gibi, AAV bir bağlantı aracından daha fazlası olduğunu gösterdi; Deniz Piyadeleri Görev Gücü’nün kalbinde yer alan bir muharebe aracıydı.”
AAV, askerleri gemiden kıyıya ve iç kesimlerde çatışmaya taşıyabilen ilk Deniz Piyadeleri aracı olan II. Dünya Savaşı dönemindeki “Paletli Çıkarma Aracı”nın yerini aldı. AAV, on yıllar boyunca manevra kabiliyetini, ateş gücünü ve Deniz Piyadeleri için korumasını iyileştirmek amacıyla çeşitli iyileştirmelerden geçti. Ancak 2018’de servis yetkilileri aracın daha modern bir araçla değiştirilmesi gerektiğine karar verdi.
2020’den beri ise ABD Deniz Piyadeleri, zırhlı araçlar ve nasıl görev yaptıkları konusundaki yaklaşımını büyük ölçüde değiştirdi. Artık “büyük amfibi savaş gemileriyle taşınan ve tek yerde yoğunlaşan ağır kuvvetler” yerine, daha hareketli ve dağıtık bir şekilde görev yapan birliklere öncelik veriliyor. Bu değişiklik, kuvvetin yapısını ve araç/teçhizat tercihlerini baştan tasarlamaya yol açtı. Bu durum, M1 Abrams tanklarının tamamen elden çıkarılmasına da yol açmıştı. Ayrıca ACV filosunun planlanan toplam büyüklüğü de 1.122 araçtan 632’ye düşürülmüştür.

İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı