Mısır’da düzenlenen zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Katar Emiri Al-Sani Gazze’de barışın sağlanmasına yönelik niyet beyanını imzaladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump’ın da aralarında bulunduğu 20 liderin katılımıyla Gazze’deki ateşkes anlaşmasına son şeklini vermek üzere Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde ‘Barış Zirvesi’ düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile ABD Başkanı Donald Trump’ın davetiyle geldiği Mısır’da “Şarm el-Şeyh Anlaşması”nın imza törenine iştirak etti. Zirvede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Katar Emiri Al-Sani Gazze için niyet beyanını imzaladı.
Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile aynı masaya oturan Trump, “Bu noktaya gelmek 3 bin yıl sürdü, inanabiliyor musunuz? Ancak bu durum (anlaşma) sürecek, bu devam edecek.. Bugün sadece Orta Doğu için değil, tüm dünya için inanılmaz bir gün.” değerlendirmesi ile Trump, söz konusu sürecin tarihi bir öneme sahip olduğuna işaret etti.
Trump: “Gazze’de yeniden inşa başlıyor”
İmza töreni sonrası Trump, “Orta Doğu’da barışa ulaştık. Gazze’de savaşı hep birlikte bitirdik. Gazze’de yeniden inşa başlıyor.” ifadelerini kullandı. Konuşmasında Orta Doğu’da barış sürecine katkı veren tüm ülke liderlerine teşekkür eden ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben şu ifadeleri kullandı:
“Ordusu, onun söylediğinden çok daha güçlü. Son zamanlardaki bazı süreçlere bakarsanız, kazanıyordu ama hiçbir övgü istemiyor. Sert bir adam ama benim dostum ve ona ihtiyacım olduğunda her zaman yanımda oldu. Bu yüzden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum.”
Öte yandan Katar Emiri Şeyh Temim ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’ye de ayrı ayrı teşekkür eden ABD Başkanı, her iki ülkenin de bu süreçte çok önemli rol oynadığını ve bunun sonucunda bu organizasyon için Mısır’ı tercih ettiklerini belirtti. Gazze’nin yeniden inşa sürecinde özellikle bazı Arap ülkelerinin çok katkı yapacağına inandığını vurgulayan Trump, “Bu ülkelerin hepsi o kadar çok şeye sahip ki, arkamızdaki sırada daha fazla para ve güç var. Bu onlar için çok benzersiz bir konum, onlar gerçekten dünyanın en güçlü ve zengin ülkeleri arasında yer alıyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.
İlk aşamadaki esir takası tamamlandı
Filistin resmi ajansı WAFA tarafından yapılan habere göre, Gazze’deki ateşkes ve esir takası anlaşması kapsamında İsrail’in güneyindeki Necef bölgesinde yer alan Ketziot Hapishanesindeki Filistinli esirlerin serbest bırakıldığı belirtildi. Anlaşma kapsamında ilk etapta işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kenti yakınlarındaki Ofer Hapishanesinden 96 Filistinlinin gün içinde salıverildiği belirtildi.
İkinci etapta ise 154 müebbet ve uzun süreli hapis cezasına çarptırılanlardan 1718’i Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nden alıkonulanlardan olacak şekilde 1872 Filistinlinin serbest kaldığı aktarıldı. Serbest bırakılan Filistinlilerin Ketziot Hapishanesinden 38 otobüs ve 10 ambulansla Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’a nakledildikleri belirtilen haberde, Filistinlilerin Han Yunus’ta büyük kalabalıklar tarafından karşılandığı kaydedildi.

Serbest kalan esirlerden bazılarının sağlık kontrolü için hastanelere götürüldüğü vurgulanan haberde, müebbet ve uzun süreli hapis cezası alan 154 Filistinlinin de Gazze’ye ulaştıkları ancak Mısır’a gönderileceklerine işaret edildi. Hamas, Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşması kapsamında 20 kişiyi Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) heyetlerine teslim ederek, sağ tüm İsrailli esirleri serbest bırakmıştı. Filistin Esirler Medya Ofisi de İsrail’in ateşkes kapsamında serbest bırakacağı müebbet hapis cezasına çarptırılan 250 Filistinli ile Ekim 2023’ten bu yana Gazze’den alıkoyduğu 1718 kişinin listesini yayımlamıştı.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.