CTech, Hamad Bin Khalifa Üniversitesi ve Nardan Motor, yeni nesil uydu haberleşme teknolojileri için Katar’da güçlerini birleştirdi.
CTech, Katar ve ötesinde karşılaşılan kritik sorunlara çözüm üretmeyi amaçlayan yenilik odaklı Katar merkezli Hamad Bin Khalifa Üniversitesi (HBKU), ve yüksek kaliteli ileri teknolojiye sahip elektrikli makineler geliştiren Nardan Motor; QRDI-TÜBİTAK Akademi-Sanayi İş Birliği Çağrısı (AICC) 6. Dönemi kapsamında proje desteği almaya hak kazandıklarını duyurdu. Bu kurumlar “Yeni Nesil Motor Sürücülü SATCOM Anten Sistemi Projesi”ni Katar’da düzenlenen DIMDEX 2026 Fuarı kapsamında tanıttı.
Proje; özellikle hareketli platformlar için tasarlanmış, kesintisiz ve güvenilir haberleşme kabiliyetleri sunmayı hedefliyor. Gelişmiş itki sistemleri ve eklemeli üretim teknolojilerinin entegrasyonu sayesinde, mobil uydu haberleşmesinde mevcut sınırlamaların aşılması amaçlanıyor. Küresel ihtiyaçlarla uyumlu şekilde tasarlanan proje, hem sivil hem de askerî platformlar için kritik teknolojik kazanımlar sağlamayı hedefliyor.

TÜRKSAT 6A ve CTech
Defence Turk olarak CTech tesisini ziyaret etmiş ve başta CTech Genel Müdürü Dr. Cüneyd Fırat olmak üzere bu önemli kurumda çalışan personellerle özel röportajlar gerçekleştirme fırsatını yakalamıştık. CTech’in çalışmaları ve TÜRKSAT 6A projesine dair açıklamalarda bulunan Fırat şu ifadelere yer vermişti:
“CTech için TÜRKSAT 6A Projesi nev-i şahsına münhasır bir özelliği olan proje. Bu açıdan baktığımızda CTech perspektifinden, tabii ki bütün çalışmalarımız ve ürünlerimiz hepsi bizim için ayrı ayrı kıymetli. Ancak TÜRKSAT 6A’nın diğer projelerden önemli bir farkı var; CTech’in uzay alanında yaptığı ilk proje.
Diğer bütün projelerimiz aslında yer sistemi olarak yaptığımız ürün ve projeler. TÜRKSAT 6A Projesi ile biz aslında çok önemli kabiliyetler ve tecrübeler edindik. Dolayısıyla, 2014 yılından başlayan ve bugünümüze gelen TÜRKSAT 6A serüveninde, biz ilk defa uyduya takılacak alt sistemin tasarlanması, bununla ilgili kalite sisteminin şirkette oluşturulması, mühendislik süreçlerinin oluşturulması, test altyapısının oluşturulması ve üretim altyapısının oluşturulması gibi birçok önemli boyutta başlangıcı yapmış olduk.“
Ek olarak Fırat, uydu teknolojilerinde dünyanın sayılı oyuncularından biri olmanın yolunda ilerlediklerini ifade etmişti. Bu kapsamda Fırat, sözlerine şu ifadelerle devam etmişti:
“Bugün artık ülkemizde bu alanda belli bu aşamaya gelmiş az sayıdaki şirketten bir tanesi olmuş durumda CTech. Bunun ötesinde de dünyada bir oyuncu olma ki bizim zaten CTech’in vizyonu, kendi faaliyet alanlarında Türkiye’de öncü, dünyada oyuncu olmaktır. Dolayısıyla, uydu ve uzay alanında da CTech artık bir dünya oyuncusu olmaya da namzet bir kuruluştur. Bundan sonraki çalışmalarımızı daha da artırarak sürdüreceğiz. Zira CTech şu anda, yani bugün itibariyle TÜRKSAT 6A dışındaki bazı ülkemizin uydu ve uzay programlarının da parçası haline gelmiş durumda. Hatta 2019 yılında da CTech olarak ülkemizde bir alt sistem kabiliyetinin, daha doğrusu bileşen kabiliyetinin yurt dışına ihracatını bir Avrupalı firmaya yaparak da ilklerden birini yine başarmıştır.”
İlgili Olarak
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.









