NATO sularında insansız deniz aracı alarmı: Köstence Limanı’nda patlama yaşandı.
Romanya makamları, 5 Haziran günü Rusya-Ukrayna savaşında kullanılan türden bir insansız deniz aracının (İDA), Romanya’nın Köstence (Constanta) limanı yakınlarında patladığını duyurdu.
Sabah erken saatlerde tespit edilen araç, yerel saatle 10:30 civarında kendi kendine infilak etti. Yetkililer bölgeyi tahliye ederken, olayda herhangi bir can kaybı yaşanmadığı bildirildi. Romanya Savunma Bakanlığı, söz konusu aracın Romanya’ya ait olmadığını ve “Ukrayna’daki savaşta kullanılan” bir model olduğunu açıkladı.
The Kyiv Post tarafından yapılan habere göre konuya ilişkin açıklama yapan Köstence Belediye Başkanı Nicusor Dan, “Aracın limana nasıl ulaştığı ve oluşturabileceği ilave riskler şu anda soruşturuluyor.” dedi. Dan, bu tür gelişmelerin “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırganlık savaşının doğrudan sonuçları” olduğunu vurguladı.
Bu olay, devam eden savaş sırasında hem Rus hem de Ukrayna menşeli insansız araçların, hava savunma ateşi veya elektronik harp nedeniyle rotasından saparak NATO ülkelerinin topraklarına girdiği çok sayıdaki vakadan sadece biri. Bükreş yönetiminin verilerine göre, 29 Mayıs’ta Rus yapımı bir Shahed tipi dron, Romanya’nın Galati şehrinde bir apartmana çarparak iki kişinin yaralanmasına yol açmıştı.
Öte yandan Yunanistan da, yakın zamanda bir Yunan adası yakınlarında patlayıcı yüklü bir Ukrayna insansız deniz aracı bulunduğunu iddia ederek Kiev yönetimine protestoda bulundu. Ukrayna daha önce Moskova’yı, kendi dronlarını NATO ülkelerine yönlendirerek Kiev ile müttefikleri arasında sorun çıkarmak için elektronik harp taktikleri kullanmakla suçlamıştı.
Romanya haber kanalı Digi24, patlayan insansız deniz aracının Köstence Limanı’ndaki petrol terminalinden birkaç yüz metre uzakta mahsur kaldığını bildirdi. Avrupalı yetkililer daha önce, Ukrayna dronlarının Rus enerji tesislerini hedef almak üzere yapay zekâ yazılımlarıyla programlandığını, bu nedenle rotadan saptıklarında NATO topraklarında da olsa benzer hedefleri “sehven” hedef alıyor olabileceklerini öne sürmüştü.

Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa, olayın ardından yaptığı açıklamada Romanya ile tam dayanışma içinde olduklarını belirterek, “Bu tür olaylar, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü saldırganlık savaşının doğrudan bir sonucudur.” ifadelerini kullandı.
İlgili Olarak

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Mezunu. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı








