İran, Hürmüz Boğazı yakınlarında ABD’ye ait bir İDA’yı vurduğunu öne sürerken, ABD’li yetkililer tüm Saildrone araçlarının operasyonel durumda olduğunu belirterek iddiayı reddetti.
İran Devrim Muhafızları Ordusu, geçtiğimiz günlerde Hürmüz Boğazı yakınlarında ABD’ye ait bir Saildrone İDA’yı vurduğunu iddia eden bir video yayımladı. Ancak ABD’li yetkililer, söz konusu iddiayı reddetti. ABD’li bir yetkili Military Times’a yaptığı açıklamada, “Saildrone araçlarımızın tamamının durumu biliniyor ve hepsi operasyonel durumda.” ifadelerini kullandı.
İran’ın paylaştığı görüntüler, 8 Eylül’de ABD Donanması’na ait olduğu belirtilen Anduril Dive-LD otonom su altı aracının ele geçirilmesinin ardından geldi. Uzun menzilli keşif ve diğer su altı görevleri için tasarlanan Dive-LD’nin İran tarafından ele geçirildiği açıklanmıştı.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan (CENTCOM) Deniz Kuvvetleri Kaptanı Tim Hawkins ise Reuters’a yaptığı açıklamada, ele geçirilen aracın eski ve arızalı bir model olduğunu belirtti. Hawkins, aracın hassas veri toplamadığını ve herhangi bir gizli sonar veya radar ekipmanı taşımadığını ifade etti.
Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü kıdemli uzmanı Farzin Nadimi de İran’ın söz konusu olayı propaganda amacıyla kullanabileceğini değerlendirdi. Nadimi, olayın İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun kendi insansız sistemlerinin daha gelişmiş versiyonlarını geliştirmesine katkı sağlayabileceğini söyledi.
ABD Saildrone filosunu genişletiyor
Öte yandan ABD Donanması, Saildrone’un Voyager filosunun Karayipler ve Doğu Pasifik’teki operasyonlarının genişletilmesi amacıyla 16,3 milyon dolarlık bir görev emri verdi. Navy Times tarafından yapılan habere göre Saildrone’un insansız su üstü araçları, 2023’ten bu yana ABD Donanması ile koordineli olarak çalışıyor. Sistemler, Güney Ortak Kurumlar Arası Görev Gücü (JIATF-S) ile ABD Güney Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve ABD 4. Filosu’nun faaliyetlerini destekliyor.
Yaklaşık 10 metre uzunluğundaki Saildrone Voyager, uzun süreli su üstü ve su altı gözetleme görevlerinin yanı sıra kıyıya yakın bölgelerde haritalama ve deniz tabanının incelenmesi gibi görevler için kullanılıyor. Aylar boyunca herhangi bir insanlı destek olmadan görevde kalabilecek şekilde tasarlanan Voyager’ın, ABD’ye göre ülkenin geniş güney deniz sınırında gözetleme ve caydırıcılık görevlerinde kullanılması hedefleniyor.

İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.








