İtalya’nın, Leonardo ve Rheinmetall ortak girişiminden 30 adet KF51 Panther tabanlı ana muharebe tankı ve 48 adet Lynx zırhlı muharebe aracı için sipariş verdiği bildirildi.
İtalya’nın, Leonardo ve Rheinmetall’in ortak girişimi LRMV (Leonardo Rheinmetall Military Vehicles) ile toplam 3,7 milyar euro değerinde iki sözleşme imzaladığı bildirildi. İtalyan ekonomi gazetesi Milano Finanza’nın haberine göre sözleşmeler, 30 adet Panther KF51 tabanlı ana muharebe tankı ile 48 adet Lynx zırhlı muharebe aracının tedarikini kapsıyor. Ancak sözleşmeler henüz taraflar veya İtalyan makamları tarafından resmen doğrulanmadı.
Bildirilen siparişin doğrulanması halinde anlaşma, Rheinmetall’in geliştirdiği yeni KF51 Panther ana muharebe tankının herhangi bir versiyonu için alınan ilk üretim siparişi olacak. Tankların, İtalya’nın yeni ana muharebe tankı (MBT) programı kapsamında ülkeye özgü konfigürasyonda üretilmesi planlanıyor. Teslimat takvimi ve sözleşme bedelinin ne kadarının geliştirme faaliyetlerini kapsadığı ise henüz açıklanmadı.

Lynx zırhlı muharebe araçlarına yönelik 48 adetlik siparişin, İtalya Savunma Bakanlığının daha önce verdiği 21 araçlık siparişe eklenmesi öngörülüyor. Önceki sipariş kapsamında 5 araç, Macaristan’da kullanılan Hiúz konfigürasyonunu temel alan geçici yapılandırmayla, diğer 16 araç ise İtalyan gereksinimlerine uyarlanmış konfigürasyonda sipariş edilmişti. Yeni araçların teslimat takvimi ve mevcut konfigürasyondan farklılık gösterip göstermeyeceği henüz bilinmiyor.
İtalya’nın uzun vadeli tedarik planı
İtalya, A2CS (Army Armoured Combat System) programı kapsamında farklı görevler için geliştirilecek varyantlarla birlikte yaklaşık 1050 adet Lynx tabanlı zırhlı araç tedarik etmeyi hedefliyor. Araçların, İtalyan Kara Kuvvetlerinin envanterindeki VCC-80 Dardo zırhlı muharebe araçlarının yerini alması planlanıyor.
Ana muharebe tankı programı kapsamında ise 132 tank ve aynı platformu temel alan 140 destek aracının tedariki öngörülüyor. Panther tabanlı yeni tankların, modernizasyon çalışmalarından geçirilen C2 Ariete tanklarıyla birlikte hizmet vermesi planlanıyor.

Defence Industry Europe tarafından yapılan habere göre A2CS ve ana muharebe tankı programlarının toplam maliyetinin yaklaşık 23 milyar euroya ulaşması bekleniyor. A2CS programının 2040’a, yeni ana muharebe tankı programının ise 2037’ye kadar sürmesi öngörülüyor.
Leonardo ve Rheinmetall, 2024 yılında %50’şer paya sahip oldukları ortak girişimi kurmuştu. İş birliği kapsamında faaliyetlerin %60’ının İtalya’da yürütülmesi planlanıyor. Bu kapsamda üretim ve geliştirmenin bir bölümüyle birlikte sistem entegrasyonu, testler, teslimatlar ve lojistik destek faaliyetlerinin İtalya’daki tesislerde gerçekleştirilmesi öngörülüyor.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.








