Mayıs 2021’de 24 adet Bayraktar TB2 S/İHA tedariki için sözleşme imzalayan Polonya, Warmate dolanan mühimmat ailesinin katlanabilir kanatlı tüpten atılan sürümü olan Warmate TL’nin SİHA’lardan bırakılabilen konfigürasyonunu Bayraktar TB2’nin temsili bir modeli üzerinde tanıttı. Bu durum, Polonya’nın Warmate TL’yi Bayraktar TB2’lerde kullanmayı planladığına işaret ediyor. WB Group’un sunumunda her kanatta ikişer adet salan gösterildi ancak TB2’nin faydalı yük kapasitesi göz önüne alınırsa daha fazla mühimmatın taşınabilmesi mümkün.

Polonya’nın bir kullanmaya ve geliştirmelerine devam ettiği Warmate dolanan mühimmat ailesinin 2019’da tanıtılan sürümü Warmate TL, katlanabilir kanatları sayesinde fırlatma tüpleri aracılığıyla atılabiliyor. Fırlatma tüplerinin en önemli avantajı katapultlara göre hafiflikleri ve düşük hacimleri olarak gösterilebilir. Böylece aynı anda daha fazla dolanan mühimmat taşınabilmektedir ve fırlatılabilmektedir.
Warmate TL; parçacık tesirli, eğitim ve zırh delici tipi harp başlıklarını taşıyabilmektedir ve söz konusu harp başlıkları ihtiyaca göre saha şartlarında da entegre edilebilmektedir.
Operasyonel kabiliyetler konusunda da güncellemelere tabi tutulan mühimmata görev iptal, dolanma, rota takibi, hedef araması ve otonom dalış özellikleri eklenmiştir. Otonom dalış modu sayesinde mühimmat saldırı esnasında kullanıcıyla arasındaki bağlantı kopsa bile hedefe ilerlemeye devam edebilmektedir.
Teknik Özellikler
Ağırlık | 4.5 kg / 1.4 kg harp başlığı |
Genişlik | 1.7 m |
Uzunluk | 1.1 m |
Havada Kalış Süresi | 30 dakika |
Görev İrtifası | 500 m |
SİHA’lardan dolanan mühimmat bırakılması karşımıza yeni bir konsept olarak çıkıyor. Bir güdümlü bomba veya füzenin aksine uygun saldırı anı için belli bir süre dolanabilen ve belli miktarda bilişselliğe sahip olan dolanan mühimmatların oldukça hafif olması da yüksek sayılarda taşınmalarını, bu suretle düşük maliyetli satürasyon saldırılarını da mümkün kılıyor.
Ana maksatları olmasa da keşif ve gözlem kabiliyetine sahip olan bu sistemler aynı zamanda gerektiği durumlarda ana İHA’nın toplam gözlem alanını genişletmek ve durumsal farkındalığa katkıda bulunma potansiyeline de sahiptir.
İlgili Olarak
Polonya Savunma Bakanı Mariusz Błaszczak Bayraktar TB2 tedarik sürecini anlattı

Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.