Doç. Dr. Arif Karabeyoğlu; İstanbul Teknik Üniversitesi’nin düzenlediği “Dünyada ve Türkiye’de Uzay Çalışmalarının Yönü” söyleşisinde dünyadaki gelişmeler, Ay Görevi ve DeltaV Uzay Teknolojileri’nin diğer faaliyetleri hakkında önemli bilgiler aktardı. Söyleşinin tamamını buradan izleyebilirsiniz.
Söyleşide Milli Uzay Programında yer alan Ay Görevine değinen DeltaV Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Arif Karabeyoğlu; Ay Görevini icra edecek kurumlardan TÜBİTAK Uzay’ın uzay aracını ve DeltaV’nin ise uzay aracını taşıyacak hibrit motoru geliştireceğini ifade etti.

Söyleşideki sunumda yer alan görev konseptine göre uzay aracı öncelikle bir fırlatıcı ile uzaya taşınacak. Ardından uzay aracı; sistem başlatması, takla sönümleme ve BBQ modu gibi aşamaları gerçekleştirdikten sonra yörünge testlerini icra edecek. Dünya yörüngesinde yapılan testlerden sonra ise ay yörüngesine girmek için DeltaV’nin hibrit motoru ateşleme yapacak.
Arif Karabeyoğlu; sert iniş şeklinde olacak olan Ay Görevinin DeltaV’nin hibrit motoru için sağlayacağı avantajları “Basitlik, emniyet, maliyet etkin ve uzay tarihçesi kazandırması” başlıklarını ele alarak hibrit motorun dünya pazarında uyduların uzay ortamında ekonomik dağıtımı konusunda önemli bir çalışma olduğunu belirtti. Ayrıca Arif Karabeyoğlu söyleşide SORS Sonda Roketinin 10’dan fazla fırlatma yaptığını ve dünyadaki en büyük hibrit roket sistemi olduğunu söyledi.
Ay görevi ve DeltaV Uzay Teknolojileri
TUA ile birlikte IAC 2021 Fuarına katılan DeltaV Uzay Teknolojileri; fuarda yer alan standında ay görevini temsil ettiği tahmin edilen maketi sergiledi. DeltaV Uzay Teknolojileri; Milli Uzay Programında yer alan “Ay’a ilk temas” isimli ay görevinde uzay aracını dünya yörüngesinden itibaren aya taşıyacak hibrit motoru geliştirecek. IAF 2021 Fuarında sergilenen makette 4 adet motor ve 4 adet faydalı yük yer almakta.
SORS, 2023 Ay’a sert iniş öncelikli olmak üzere kullanılacak hibrit yakıtlı motor teknolojisine sahip bir sonda roketi sistemi. Sıvı oksitleyici ve katı parafinle ateşlenen SORS’un Nisan 2021’de dikey ateşleme testleri gerçekleşmişti.
İlgili Olarak
Hipersonik sınırı aşan hızlara ulaşabilen DeltaV Sonda Roket Sistemi

Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever