Rus devlet şirketi Rostec, yeni Pantsir-SMD ve Pantsir-S sistemlerinin orduya teslimatını gerçekleştirdiğini duyurdu.
Rus devlet şirketi Rostec, Rusya Savunma Bakanlığına yeni bir teslimat gerçekleştirdiğini duyurdu. Bu bağlamda paylaşılan basın bültenine göre şirket, Rusya Savunma Bakanlığına bir parti Pantsir-SMD hava savunma füze sistemi teslim etti. Rostec ayrıca bir parti Pantsir-S hava savunma füze ve silah sistemleri (ZRPK) aracını da teslim ettiğini açıkladı. Sistemler gerekli testleri geçti ve askeri denetim yetkilileri tarafından kabul edildi.
Rostec Devlet Şirketi Silahlanma Kümesi Endüstri Direktörü Bekkhan Özdoyev teslimatla ilgili olarak, “Pantsir sistem ailesi, Rus semalarını korumada yüksek etkinlik gösteriyor. Mürettebatları, muharebe görevleri sırasında karmaşık hava hedeflerini defalarca tespit edip imha etti.” dedi.

Pantsir-SMD, çok fonksiyonlu bir radar ve elektro-optik sistem içeren bir atış kontrol sistemiyle donatılmıştır. Sistem, atış etkinliğini otomatik olarak değerlendirebilmektedir. Ayrıca “en yeni” olarak tanıtılan Pantsir-SMD varyantındaki fırlatıcının mühimmat yükü 48 mini füzeye kadar çıkabiliyor. Bunun yanında fırlatıcıdaki füze sayısı, standart kara-hava füzeleri ve mini füzelerin kombinasyonuna bağlı olarak değişebiliyor.
Rus ordusuna yeni zırhlı araç teslimatı
Buna ek olarak geçtiğimiz günlerde Rus devlet şirketi Rostec, Rus Kara Kuvvetlerine yeni zırhlı araç teslimatı gerçekleştirdiklerini duyurmuştu. Ardından Rostec’in Yüksek Hassasiyetli Sistemler bölümü, Rusya Savunma Bakanlığı’na ek çok bileşenli koruma setleriyle donatılmış yeni BMP-3 partisini teslim ettiğini açıklamıştı. Bununla birlikte, devlet savunma emri kapsamında, BMD-2 zırhlı muharebe araçları da, modernizasyon unsurlarıyla büyük onarımlardan sonra birliklerdeki yerini aldı.
Ne var ki teslim edilen her araçta Ukrayna savaşından elde edilen bilgilerin işlendiği görülmekte. Bu kapsamda tüm BMP-3’ler radyoelektronik harp sistemleriyle donatılırken tüm araçların anti-drone kafesleri, termal izi azaltacak bileşenler ve çeşitli sensörler ile donatıldığı da aktarılmakta.

Teslimatla ilgili olarak Rostec Devlet Şirketi Silahlanma Kümesi Endüstri Direktörü Bekkhan Özdoyev şunları söylemişti:
“Rostec işletmeleri 7/24 zırhlı araç üretiyor. Çalışanlar, özel askeri operasyon alanlarındaki deneyimlerine dayanarak muharebe araçlarını modernize etmeye devam ediyor. Rus askeri ekipleri, BMP ve BMD’leri hareket kabiliyetleri, yüksek ateş güçleri ve en zorlu koşullarda bile kullanım kolaylıkları nedeniyle değerli buluyor.”
İlgili Olarak
Ukrayna istihbaratı Rusya’nın savunma üretim hacmini açıkladı
Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı