Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, bu yıl beşincisi düzenlenen “Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı” kapsamında Türk savunma sanayiinin 2026 hedeflerini açıkladı.
Milli Yetkinlik Hamlesi’nin kurumsal yapısının sağlamlaştırılacağını belirten Görgün, özel sektör yetkinlik alanının da hayata geçirileceğini belirtti. Ayrıca Görgün, Savunma Sanayii Meslek Yüksekokulu modelinin 2026 yılı içinde faaliyete geçirilmesinin hedeflendiğini de belirtti.

Havacılıkta teslimat yılı
Görgün, havacılık sistemlerinde 2026 yılında hem platform hem motor hem de insansız sistemlerde kritik eşikler olduğunu belirtti. Bu bağlamda Görgün, 2026 yılında KIZILELMA insansız savaş uçağının ilk teslimatının başlayacağını belirtti.
KAAN hakkında konuşan Görgün, 6 adet prototipin üretilmesi ile ilgili imzaların atıldığını hatırlattı ve bu yıl içinde Savunma Sanayii İcra Kurulu’nda seri üretimle ilgili kararların alınmasının beklendiğini belirtti. Görgün konuşmasının devamında, “2026 için önemli bir yıl da KAAN’ın özgün motorunda. PDR süreçlerini tamamlayacağız ve CDR sözleşmesini de imzalayacağımızı ben değerlendiriyorum.” ifadelerini kullandı.
GÖKBEY helikopterinde yerli motorun testlerinin süreceğini belirten Görgün, HÜRKUŞ’un teslimatlarının da 2026 yılında başlayacağını açıkladı. Görgün, bu yıl 22 adet HÜRKUŞ’un teslim edileceğini belirtti. Görgün konuşmasının devamında, “KAAN’ın kendisi, özgün motoru, HÜRJET, Barış Kartalı modernizasyonu, HAVASOJ, ÖZGÜR gibi bu projelerde tasarım üretim organizasyon onayı denetimi de bu yıl içinde tamamlanmış olacak. HAVASOJ, HÜRKUŞ, HAVELSAN simülatör projeleri başta olmak üzere de 7 proje için kalite denetimi yapılacak. Sanayileştirme tarafında 2026’nın sonuna doğru gelenekselleştirdiğimiz sanayileşme çalıştaylarının ikincisini yapıyor olacağız.” ifadelerini kullandı.

ROKETSAN’dan üretim hamlesi
Savunma Sanayii Başkanı Görgün, stratejik sistemlerde ROKETSAN ile bir çok faaliyetin gerçekleştirileceğini belirtti. Görgün,
“Burada tabii ki caydırıcılığımızı artıran kabiliyetlerde yüksek adetli teslimat ve kritik eşiklerin tamamlanması 2026 yılı hedeflerinde. Seri üretim süreçlerine giren ürünlerimizin alınması ordumuza teslim edilmesi. Daha evvel imzalanan sözleşmelerin sözleşme tarihinden önce ROKETSAN’ımız İnşallah 2026 yılında teslim edecek. Bunun için kritik altyapılar oluşturuyor, onların bir kısmı faaliyete başladı. Önemli bir kısmını bu yıl içinde yine aynı şekilde Makine Kimya (MKE) şirketimiz de bu alanda destek olacak.
Hava Savunma ve Füze Sistemleri projeleri kapsamında yüksek adetli teslimatları yapacağımızı ifade edebilirim. Tabii ki önemli seri üretim başlangıçlarımızdan bir tanesi de AKYA torpidosunun seri üretimi. İnşallah 2026 yılında AKYA ile ilgili süreçlerimiz de başlamış olacak. Bizim hem deniz hem de denizaltı platformlarımızın güç çarpanı olabilecek bir takım silah sistemleri, torpidolarının da başarıyla testlerinin tamamlandığı, seri üretimlerine geçtiği bir yıl olacak. Muharip gemilerimizde yine aynı şekilde MİDLAS entegrasyonunu artık tamamlamış olacağız. Bu da 2026 yılında gerçekleştireceğimiz faaliyetler içerisinde. İhracat lisansına tabi farklı kalibredeki top sistemlerinin yerli ve milli geliştirilmesi için de sözleşmeler imzalayacağız. Yani biliyorsunuz geniş bir kalibre ağı var. Bunların bir kısmını yaptık.”

Seri üretim süreçleri başlıyor
Görgün, Türk savunma sanayii tarafından farklı ürünlerin yerlileştirme süreçlerinin başladığını hatırlattı ve artık prototip ve ön geliştirme safhalarının çoğu projede tamamlandığını belirtti. Görgün, “Sirketlerimizde yerleştirme süreçlerini başlattık. Ve bunların sözleşmelerini artık prototip ve ön geliştirme safhaları tamamlanan projelerimizin de seri üretim süreçlerine başlayacağız diye ifade edebilirim.” dedi.
Yüksek güçlü lazer sistemlerine sahip ülkeler sınıfına giriş yapıldığını belirten Görgün, 2026 yılında konuyla ilgili sözleşmelerin de imzalanacağını belirtti.
Kara, deniz, elektronik harp, radar, sensör ve uzay tabanlı haberleşme alanlarında eş zamanlı ilerleneceğini belirten Görgün, yakın yörünge uydularında askeri 5G 6G haberleşme altyapısını hedefleyen bir projenin yürütüleceğini belirtti. Görgün, Gökbağ adı verilen projenin de 2026 yılı içinde başlatılacağını aktardı.
DIRCM’da 2026 hedefi
Görgün, ASELSAN tarafından hava platformlarının beka kabiliyetinin arttırılması için geliştirilen DIRCM teknolojisinde çalışmaların sürdüğünü belirtti. Görgün, ASELSAN tarafından geliştirilen DIRCM’ın entegre edildiği bir helikopterin 2026 yılında envantere kazandırılacağını belirtti.
YILDIRIM-100 DIRCM sistemi ile hava araçlarına yönlenen güdümlü füzeler saptırılarak hava platformlarının beka kabiliyeti ciddi oranda artırılmaktadır. YILDIRIM-100, çeşitli tehdit senaryoları altında ısı güdümlü füzeleri lazerle kör etmektedir.

ÇELİK KUBBE daha da güçleniyor
Görgün, Türkiye’nin katmanlı hava savunma şemsiyesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Görgün, şu ifadeleri kullandı:
“Katmanlı hava savunma kapsamı içinde ALP radarları serisinden 100G ve 300G erken ihbar radarlarımızı da en az her birinden iki tane olmak üzere bu sene envantere teslim edeceğimizi söyleyebilirim.
ASELSAN’ımız bu konuda sözleşme imzalamadan üretim yapacak perspektifle üretim faaliyetlerine devam ediyor. Yine KORAL 200 elektronik harp sistemini de bu sene envantere kazandıracağız. Yine elektronik harp ve taarruz sistemlerimizden ILGAR’ın ikinci versiyonunu teslimatını tamamlayacağız.”

2026 yılında da ALTAY teslim edilecek
Görgün, ALTAY tankının seri üretiminin devam edeceğini belirtti. Görgün, “Seri üretim kapsamında çift haneli tankları üretip Kara Kuvvetlerimize bu yıl içinde teslim edeceğiz. Yine farklı konfigürasyonlarda orta sınıf insansız kara araçlarını envantere kazandıracak projeleri başlatacağız.” ifadelerini kullandı.
Deniz Kuvvetleri’ne yeni muhafızlar
Türk Deniz Kuvvetleri’nin yeni ürünlerle güçlendirileceğini belirten Prof. Dr. Haluk Görgün, bu yıl içinde farklı teslimatların gerçekleştirileceğini belirtti. Görgün, şu ifadelere yer verdi:
“MURAT REİS denizaltısı Deniz Kuvvetlerimiz için envantere katılacak ve TCG 18 MART denizaltısının modernizasyonu da bu sene bitmiş olacak. Yerli füze, radar ve sensörlere sahip 6. gemimiz TCG İZMİR’in teslimini gerçekleştirmiş olacağız. Yine amfibi harekatta kullanılacak 4 adetli LCT’yi Deniz Kuvvetlerimize, 70 adet de botu Kara Kuvvetlerimize bu sene teslim etmiş olacağız.
Kamikaze insansız deniz araçlarında yerli geliştirme programı kapsamında da sürü kabiliyetinin gösterimlerini basınla 2026 yılında paylaşırız diye değerlendiriyorum.”

İlgili Olarak

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Mezunu. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı









