Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Almanya’dan yeni bir IRIS-T fırlatma platformunun teslim alındığını açıkladı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski resmi X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Almanya’dan yeni bir IRIS-T fırlatma platformunun teslim alındığını aktardı. Berlin yönetiminin şu ana kadar sağladığı Patriot bataryaları ve Gepard kundağı motorlu uçaksavar sistemlerinin yanı sıra mevcut IRIS-T hava savunma ağına entegre edilecek bu yeni araçla birlikte, hava sahası kontrolünde kritik bir boşluğun doldurulacağı değerlendiriliyor.
Öte yandan kesintisiz askeri desteğin binlerce hayatı kurtardığını vurgulayan Zelenski, Rus taarruzlarını sürdürülebilir şekilde püskürtebilmek adına acil olarak ek önleyici füze tedarikine ihtiyaç duyduklarının da altını çizdi. Volodimir Zelenski resmi X hesabı üzerinden konuyla ilgili yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
“Hafta boyunca Ruslar, halkımıza karşı 2.300’den fazla insansız hava aracı ile saldırdı, yaklaşık 1.560 güdümlü hava bombası ve çeşitli tiplerde 108 füze fırlattı. Tüm bu saldırılar, doğrudan konut binaları ve enerji tesisleri gibi sivil altyapılara yöneltildi. Rus terörüne karşı her gün daha fazla koruma sağlamak için çalışıyoruz. Geçen, yeni bir IRIS-T fırlatma platformu (lançer) teslim aldık. İnsanları korumaya yaptığı sürekli katkılardan dolayı Almanya’ya teşekkür ediyoruz. Bu güçlü destek sayesinde binlerce hayat kurtarıldı. Ancak Rus saldırılarını püskürtmek için yeterli kapasiteye sahip olmak amacıyla hava savunma sistemleri için önleyici füzelere de ihtiyacımız var.
Anti-balistik füze savunması, Ukrayna’nın en temel önceliklerinden biridir. Güçlü bir hava savunması halkımıza daha fazla koruma sağlayabilir ve Rusya’nın elinde kalan son avantajını ortadan kaldırabilir. Yardım eden ve Moskova’nın savaşı genişletme ile tırmandırma girişimlerine etkili yanıt vermeye hazır olan tüm ortaklara teşekkür ederim. Savaşı seçmenin sonuçları olacağının orada açıkça anlaşılması çok önemlidir. Ukrayna’nın yanında duran herkese minnettarım.”
Bu yıl içerisinde 2 batarya ülkeye ulaşacak
Bununla birlikte iki ülke arasındaki iş birliği kapsamında, sistem mürettebatının eğitimleri Almanya’da tamamlandı. Ukrayna’ya yönelik Alman askeri yardımlarını takip eden açık kaynak veri analiz grubu German Aid to Ukraine verilerine göre bu sevkiyat, Berlin yönetiminin 2022 yılından bu yana Kiev’e transfer ettiği onuncu IRIS-T SLM fırlatma platformunu temsil ediyor. Ukrayna’nın yıl sonuna kadar 11. ve 12. üniteler olmak üzere iki adet IRIS-T SLM bataryası daha teslim alması bekleniyor.
Nitekim fırlatma platformunun teslimatı, Rus ordusunun sadece bir haftada 2.300’den fazla İHA, 1.560 civarında güdümlü hava bombası ve farklı tiplerde 108 füze ateşlediği, hava sahası hareketliliğinin zirveye ulaştığı bir döneme denk geldi. Buna karşın Rusya’nın bu yoğun hava taarruzları karşısında, mevcut ve yeni konuşlandırılacak bataryaların operasyonel sürekliliğini sağlamak adına acil önleyici füze tedariki Ukrayna için hayati önemini koruyor.

İlgili Olarak
Trakya Elektrik Elektronik Mühendisiliği Bölümü öğrencisi. Savunma sanayii meraklısı.








