ABD Hazine Bakanlığı CAATSA yaptırım listesini açıkladı. ”Hazine Bakanlığı Yabancı Varlık Kontrol Bürosu (OFAC) tarafından hazırlanan bu yayın, aşağıda açıklanan bazı yaptırımlar da dahil olmak üzere, yasal veya diğer otoriteler uyarınca uygulanan belirli engelleyici olmayan menüye dayalı yaptırımlara tabi kişileri tanımlayan bir referans aracı olarak tasarlanmıştır.”denildi.
Listede Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı’ndan Serhat Gençoğlu ve Mustafa Alper Deniz, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı ve Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit bulunuyor.
S-400 Hava Savunma Füze Sistemi
Mike Pompeo CAATSA yaptırımları hakkında açıklama yaptı
ABD Dışişleri Bakanı tarafından yapılan açıklamada ise ”Bugün ABD, S-400 karadan havaya füze sistemini temin ederek, Rusya’nın ana silah ihracatı kuruluşu Rosoboronexport ile bilerek önemli bir işlem gerçekleştirdiği için Amerika’nın Hasımlarına Yaptırım Yoluyla Karşı Mücadele Yasası’nın (CAATSA) 231. Bölümü uyarınca Türkiye Cumhuriyeti Savunma Sanayii Başkanlığı’na (SSB) yaptırımlar uyguluyor. Yaptırımlar arasında tüm ABD ihracat lisansları ve SSB yetkilerinin yasaklanması ve SSB başkanı Dr. İsmail Demir ve diğer SSB görevlilerine yönelik varlıkların dondurulması ve vize kısıtlamaları yer alıyor.
ABD, S-400 sistemini satın almasının Rusya’nın Türk Silahlı Kuvvetlerine ve savunma sanayisine erişiminin yanı sıra ABD askeri teknolojisinin ve personelinin güvenliğini tehlikeye atacağını ve Rusya’nın savunma sektörüne önemli miktarda fon sağlayacağını Türkiye’ye en üst düzeyde ve çok sayıda vesileyle açıkladı.
Yine de Türkiye, savunma gereksinimlerini karşılayacak alternatif, NATO ile birlikte çalışabilir sistemler bulunmasına rağmen, S-400’ün tedariki ve test edilmesine devam etmeye karar verdi. Bu karar, Türkiye’nin askıya alınmasıyla ve küresel F-35 Müşterek Taarruz Uçağı ortaklığından çıkarılmasıyla sonuçlandı.
Bugünün eylemi, Amerika Birleşik Devletleri’nin CAATSA Bölüm 231’i tam olarak uygulayacağına ve Rusya’nın savunma ve istihbarat sektörleriyle önemli işlemleri tolere etmeyeceğine dair açık bir sinyal gönderiyor. Ayrıca Türkiye’yi ABD ile koordineli olarak S-400 sorununu derhal çözmeye çağırıyorum. Türkiye değerli bir Müttefik ve Amerika Birleşik Devletleri için önemli bir bölgesel güvenlik ortağıdır ve Türkiye ile S-400 mülkiyeti üzerindeki sorunları bir an önce çözerek onlarca yıllık üretken savunma sektörü işbirliği geçmişimizi sürdürmeye çalışıyoruz.” şeklinde açıklama yapıldı.
F-35 Müşterek Taarruz Uçağı
SSB Başkanı Demir ve Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Lavrov’dan açıklamalar
ABD’den gelen CAATSA açıklamaları üzerine Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ”Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Tam Bağımsız Savunma Sanayii hedefimizde kararlılıyız. Şahsım veya kurumumuza yönelik yurt dışında alınan her hangi bir karar, benim ve ekibimin duruşunu değiştirmeyecek; Türk savunma sanayiini hiç bir şekilde engelleyemeyecektir.” şeklinde açıklamada bulundu.
Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise “ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulaması, uluslararası hukuka karşı kibirli tutumunun bir başka tezahürüdür.” dedi.