ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Moskova’nın iki ülke arasındaki son silah kontrolü anlaşmasına dahil olmayan nükleer silahlarının bazılarını dahil etmeye hazır olduğunu bildirmesiyle cuma günü silah kontrolü ve diğer konuları görüştüler.
Amerikan Dışişleri Bakanlığı ikili stratejik güvenlik diyaloğunda atılacak sonraki adımları tartıştıklarını söyledi. Pompeo, gelecekte yapılacak herhangi bir silah kontrol müzakeresinin ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD ve Rusya ile birlikte Çin’i kapsayan üç taraflı silah kontrol anlaşması vizyonuna dayandırılması gerektiğini vurguladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2021’de sona erecek Yeni START silah kontrol anlaşmasını uzatmayı teklif etti. Trump yönetimi, Çin’i taraf olarak belirleyecek yeni bir anlaşma için çabaladı. Moskova, Pekin’in nükleer cephaneliğini azaltacak herhangi bir anlaşmayı tartışma konusundaki isteksizliği nedeniyle bu hedefin gerçekçi olmadığını söyledi.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın yeni Sarmat kıtalararası balistik füzesinin ve Avangard hipersonik kanatlı planörlü stratejik füzesinin anlaşma kapsamında diğer Rus nükleer silahlarıyla birlikte sayılabileceğini söyledi.
ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev tarafından 2010 yılında imzalanan Yeni START Antlaşması, her ülkeyi 1.550 nükleer savaş başlığı ve 700 bombardıman uçağı ile sınırlıyor.
Beş yıl daha uzatılabilecek anlaşma, her iki tarafın nükleer üslerinin yerinde denetimleri de dahil olmak üzere uyumluluğu kontrol etmek için kapsamlı bir doğrulama mekanizması öngörüyor.
Yeni START, halen yürürlükte olan tek ABD-Rusya silah kontrol anlaşmasıdır. Silah kontrol uzmanları, anlaşmanın bitimiyle yeni bir silahlanma yarışının tetikleyebileceği ve stratejik istikrarı bozabileceği konusunda uyardılar.

Dış Haberler Editörü