ABD’li yetkililer, 28 Şubat Cuma günü güneybatı Virginia’daki ABD Ordusu’na ait bir mühimmat fabrikasında meydana gelen patlamada kimsenin yaralanmadığını açıkladı. Radford Ordu Mühimmat Fabrikası yetkilileri, patlamanın saat 00.30 civarında, fabrikanın mühimmat üretim bölümünde meydana geldiğini bildirdi.
Defense News tarafından yapılan habere göre patlamanın boyutu ve niteliği konusunda daha fazla açıklama yapılmadı. Tesis ise açıklamasında, “Mühimmat üretmek tehlikeli bir iştir. Operatörlerin mümkün olduğunca az tehlikeye maruz kalmasını sağlamak için birçok güvenlik protokolü yürürlüğe konuldu. Bugünkü olay, bu protokollerin etkinliğini gösteriyor.” ifadelerini kullandı.
Radford Ordu Mühimmat Fabrikası
Radford Ordu Mühimmat Fabrikası (RFAAP), güneybatı Virginia’daki Montgomery ve Pulaski ilçelerinde bulunan ve hükümete ait olan bir tesistir. İki ayrı tesisten oluşur; ana tesis, Radford Şehri ile Blacksburg Kasabası arasında bulunan Radford üretim birimidir ve 4.080 dönümden oluşmaktadır. New River Depolama Birimi ise ana tesisten 12 mil uzaklıkta, Dublin kasabasının yakınında bulunmaktadır ve 2.821 dönümden oluşmaktadır.
Radford Ordu Mühimmat Fabrikası, Ulusal Savunma programı kapsamında yetkilendirilen ilk dumansız barut tesislerinden birisidir. Tesisin inşaatı 7 Eylül 1940’ta başlamıştır. 5 Nisan 1941’de faaliyete geçen tesis, Avrupa ve Pasifik’teki denizaşırı savaş çabalarını desteklemek için çok çeşitli kimyasal malzemeler üretmiştir. II. Dünya Savaşı’nın sonunda ana tesisteki ve New River Ünitesindeki operasyonlar geçici olarak durdurulmuştur.

Tesisin Nitrik Asit alanı, 1949’da üretime yeniden başlayarak amonyum nitrat üretimi için 1946’dan 1949’a kadar yeniden etkinleştirilmiştir. Kore Savaşı ise askeri gereksinimleri karşılamak için tesisin geniş alanlarının onarılmasını gerektirmiştir. Bu inşaat 1950’den 1958’e kadar sürmüş ve tesisin roketler ve füzeler için farklı kimyasallar üretmesini sağlayan yeni bir alanı içermiştir. Vietnam Savaşı sırasında ise çeşitli kimyasalların üretiminin artırılması ihtiyacı doğmuştur. Vietnam Savaşı sonrasında ise üretim azalmış ve çalışan sayısında da kısıtlamaya gidilmiştir. Ayrıca bu süre zarfında, askeri gereksinimlerle uyumlu olarak tesiste planlı iyileştirmeler de yapılmıştır.
1995’te ise Alliant Techsystems (ATK) işletmeyi devralmış ve modernizasyon çalışmaları ile tesisin hayati alanlarında üretimi artırmaya devam etmiştir. 1 Temmuz 2012’de BAE Systems, işletme yüklenicisi olmuştur. Tesis günümüzde üretimlerine devam etmektedir.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı