Kore Cumhuriyeti; GBU-31, GBU-56 ve GBU-38 için JDAM güdüm kitleri tedarik edecek
Amerika Birleşik Devletleri Savunma Güvenlik İş birliği Ajansı’nın (DSCA) açıkladığı üzere, ABD Dışişleri Bakanlığı, Yabancı Askeri Satışlar (FMS) kanalı ile Kore Cumhuriyeti’ne Tahmini Maliyeti 258 milyon dolar olan Hassas Güdümlü Mühimmat ve ilgili teçhizatın olası bir Yabancı Askeri Satışını onaylayan bir karar verdi. Karar sonrasında Kongre’ye olası satışı bildiren gerekli sertifika teslim edildi.
Kore Cumhuriyeti tarafınca istenen ve onayı açıklanan anlaşma, GBU-31 için 3.953 adet KMU-556 müşterek doğrudan saldırı mühimmatı (JDAM) güdüm kitlerinin, GBU-31 ve GBU-56 için 1981 adet KMU-557 JDAM güdüm kitinin, GBU-38 için 1179 adet KMU-572 JDAM güdüm kitinin ve 1755 adet FMU-139 sisteminin satışını içeriyor. Ayrıca DSU-42/B Dedektörleri, GBU-56 için Lazer Aydınlatmalı Hedef, yedek parçalar ve mühimmat bileşenleri; silah eğitimi ve cihazları, ABD Hükümeti tarafınca mühendislik, teknik yardım ve lojistik destek hizmetleri; lojistik ve program desteğinin diğer ilgili unsurları ile birlikte tahmini toplam maliyet 258 milyon dolar etmekte.

Yapılan açıklamanın devamında
“Önerilen bu satış, Hint-Pasifik bölgesinde siyasi istikrar, barış ve ekonomik ilerleme için önemli bir güç olmaya devam eden ve NATO üyesi olmayan büyük bir müttefikin güvenliğini geliştirmeye yardımcı olarak ABD’nin dış politika hedeflerini ve ulusal güvenlik hedeflerini destekleyecektir. Önerilen satış, İttifak Operasyon Planları(OPLAN)’ı desteklemek için Kore Yarımadası’ndaki mevcut mühimmat stoklarını artırarak Kore Cumhuriyeti’nin mevcut ve gelecekteki tehditleri karşılama kapasitesini artıracak. Bu ekipmanın ve desteğin önerilen satışı, bölgedeki temel askerî dengeyi değiştirmeyecek. Ana yüklenici Boeing Corporation, St Louis, Missouri olacaktır. Bu potansiyel satışla bağlantılı olarak önerilen herhangi bir bilinen denkleştirme anlaşması bulunmamaktadır. Önerilen bu satışın uygulanması, Kore Cumhuriyeti’ne herhangi bir ek ABD Hükümeti veya yüklenici temsilcisinin atanmasını gerektirmeyecektir. Önerilen bu satışın bir sonucu olarak ABD savunmasının hazırlık durumu üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacaktır.”
ifadelerine yer verildi.
İlgili Olarak:
Güney Kore Hava Kuvvetleri hidrojenle çalışan İHA tedarik edecek
ODTÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler bölümü öğrencisi. Savunma politikaları ve savunma sanayii meraklısı.