ABD Başkanı Donald Trump, NGAD programı kapsamında üretilen uçağın Boeing tarafından üretileceğini açıkladı.
ABD’nin 47. Başkanı Donald Trump, yeni nesil savaş uçağı programının kazananını Beyaz Saray’dan açıklayarak, yeni uçağın adının F-47 olacağını söyledi. Bu bağlamda Trump, ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ile birlikte yaptığı açıklamada, Pentagon’un başlangıçta değeri 20 milyar Dolar’ı aşan yeni nesil savaş uçağı sözleşmesini Boeing ile yapacağını duyurdu.
Trump yaptığı açıklamada, Yeni Nesil Hava Hakimiyeti (NGAD) programı kapsamında Lockheed Martin üretimi F-22 Raptor savaş uçaklarının insansız hava araçlarıyla savaşabilecek bir uçakla değiştirileceğini duyurdu. Trump, şu ifadelere yer verdi:
“F-47 şimdiye kadar yapılmış en gelişmiş, en yetenekli, en ölümcül uçak olacak. Uçağın deneysel bir versiyonu neredeyse beş yıldır gizlice uçuyor ve herhangi bir diğer ülkenin yeteneklerini büyük ölçüde aşacağından eminiz. Daha önce hiç kimsenin görmediği bir şey. Bir savaş uçağının tüm nitelikleri açısından, hızdan manevra kabiliyetine, sahip olabileceği şeylere ve yük kapasitesine kadar, buna yakın bir şey hiç olmadı. Müttefiklerimiz sürekli arıyor. Onlar da bunları satın almak istiyor. Bunları bazı müttefiklerimize satacağız. Belki biraz düşük özellikli versiyonlarını, yaklaşık %10 daha düşük kapasitede olanları satacağız. Bu muhtemelen mantıklı, çünkü bazıları aslında tam olarak müttefikimiz olmayabilir.”
Yeni Nesil Hava Hakimiyeti (NGAD) projesi, Lockheed Martin üretimi F-22 Raptor’un yerini alacak bir “sistem ailesi” oluşturmayı amaçlayan ABD Hava Kuvvetleri’nin altıncı nesil hava aracı girişimidir. Bu bağlamda Trump’ın açıklamaları sonrası Boeing hisseleri %5 artmış, Lockheed Martin hisseleri ise yaklaşık %6 düşmüştür.
Boeing için bu galibiyet, işinin hem ticari hem de savunma tarafında zorluk çeken bir şirket için talihinin tersine dönmesi anlamına gelebilir. Ek olarak bu anlaşma St Louis, Missouri’deki savaş uçağı üretim işletmesi için büyük bir destek anlamına gelmekte. Bu kapsamda sistemin mühendislik ve üretim sözleşmesi 20 milyar Dolar’dan fazla değere sahip. Yani kazanan şirket, sözleşmenin onlarca yıllık ömrü boyunca sonunda yüzlerce milyar Dolar’lık sipariş alacak.
2024 yılının Ağustos ayında NGAD programında bazı aksaklıklar olduğu ve Hava Kuvvetleri’nin programı tekrardan düzenlediği bilgisi paylaşılmıştı. Hatta 2024’ün sonlarında imzalanması beklenen sözleşmenin de daha ileri bir tarihte imzalanacağı belirtilmiş ve sözleşme için revize edilmiş bir zaman çizelgesi de açıklanmamıştı. Proje ile ilgili o dönem bazı soru işaretleri olsa da şimdi sözleşmenin Boeing ile imzalanması sonucu bazı sorular netleşebilir.
İlgili Olarak

Gaziantep Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Savunma Sanayii ve Uluslararası İlişkiler Meraklısı