ABD Hava Kuvvetleri’nin Golden Horde adlı sürü bomba programının ilk testinde aksilikler yaşansa da ikinci bir şans verilecek.
ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (AFRL) komutanı yaptığı açıklamada, ABD Hava Kuvvetleri’nin “Golden Horde” adlı sürü davranışı gösteren (swarming) bombalarıyla ilgili ilk testin kısmî başarı olarak kabul edilmesinin ardından, hizmetin bu teknolojiye ikinci bir şans vereceğini söyledi.
Golden Horde programı, AFRL’nin en önemli üç önceliğinden biridir. Çalışma, bomba sürüsünü bir araya getirmeyi ve onları, otonom operasyonlar için önceden belirlenmiş operasyonel senaryolarda kullanmayı içeriyor. Hava Kuvvetleri ilk Golden Horde testini 15 Aralık 2020’de gerçekleştirdi. AFRL Komutanı Tuğgeneral Heather Pringle, bu etkinliği “harika bir öğrenme fırsatı” olarak nitelendirdi. Aralık ayındaki test sırasında, sürü bombalar tarafından 13 hedeften 9’unun tanınmasına rağmen, Pringle ilk testteki her şeyin plana göre gitmediğini kabul etti.
Mitchell Havacılık ve Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nde gerçekleştirilen teste ilişkin açıklama yapan Pringle, “Bu ay, birbirlerine bağlı dört küçük çaplı bomba ile iki uçuş daha bekliyoruz. Bu program hâlâ ilerliyor ve 2021’de nereye gideceği konusunda gerçekten heyecanlıyız.” dedi.
Uçuş sırasında, F-16 uçağından birbirleriyle bağlantılı otonom yazılım ile yükseltilmiş iki adet küçük çaplı bomba atıldı. Hava kuvvetleri haber bültenine göre, bombalar birbirleriyle iletişim kurmayı başardılar ve başlangıç hedefi -GPS bozucu- tespit ettiler. Bununla birlikte, muharebe alanındaki değişikliklere cevap verilmesini sağlayan otonom modül ile tasarlanan bombalar, uçuştan önce hava kuvvetleri görev planlayıcıları tarafından belirlenen ve silahların sözleşmesine göre programlanan iki yüksek öncelikli hedefi gördü. Ancak, sürü bombalar yazılım sorunları nedeniyle navigasyon sistemine komutları iletemedi ve silahlar bunun yerine güvenli olmayan bir konumdaki hedefi vurdu.
Hava kuvvetlerinin silahlardan sorumlu program yöneticisi General Heath Collins ile Pringle arasında bir görüşme gerçekleşecek. Programın geleceği ve teknolojinin operasyonel olarak kullanılabilecek bir ürüne nasıl dönüştürüleceği tartışılacak.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
ABD Hava Kuvvetlerinden “Minyatür Bomba” tedariki için 2.2 milyar dolarlık anlaşma