ABD’nin kundağı motorlu obüs ihtiyacında Fransız yapımı CAESAR kabiliyetleriyle ön planda bulunuyor.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa’da konuşlanmış ABD Ordusuna kundağı motorlu obüsler için rekabete açık acil tedarik programı başlattı. Rakipler arasında, Nexter tarafından geliştirilen ve üretilen Fransız yapımı CAESAR 155mm kundağı motorlu topçu silah sistemine sahip obüsün güçlü yanları olduğu belirtildi.
Avrupa’daki ABD Ordusu, BAE Systems tarafından üretilen M777A2 çekili topçu sisteminin yerine Avrupa’da konuşlandırılacak kundağı motorlu obüse acil ihtiyacı olduğunu ifade etti. Böylece, topçu birliklerinin çekili sistemlerden kurtulması sağlanacak.
8 Temmuz 2020’de ABD Ordusu Sözleşme Komutanlığı’nın, Çekili Topçu Sistemleri Proje Yöneticisi adına 155mm Hareketli/Mobil Obüs Shoot-Off Değerlendirmesini desteklemek için birden fazla Firma-Sabit-Fiyat (Firm-Fixed-Price/FFP) sözleşmesi için talep, müzakere ve ihale etme niyetinde olduğu açıklandı. Tedarikçilerin, Yuma Proving Ground askeri tesisinde Shoot-Off Değerlendirmesine katılmalarının şart olduğu söylendi. Her satıcı, uygun bir 155 mm’lik mobil obüsün nakliyesinden ve değerlendirme süresi boyunca destek sağlanmasından sorumlu olacak. ABD Hükümeti, Hükümete en avantajlı olan ve en iyi değeri temsil eden teklifleri seçecek.
Fransız Yapımı CAESAR Obüsü Ön Planda
Bir hatırlatma olarak, kundağı motorlu obüs kendi tahrik sistemi ile donatılmış bir topçu silah sistemidir. Kundağı motorlu topçu sistemlerinin çekili sistemlere göre en önemli avantajı, bir kamyondan bağımsız olarak çok daha hızlı bir şekilde harekete geçirilebilmesidir. Bağımsız olarak hareket edebilen şasi üzerine monte edilmiş topçu sistemlerinin üç ana sınıfı vardır: Çekili obüsler, paletli zırhlı araca dayalı kundağı motorlu obüsler ve 8×8 veya 6×6 konfigürasyonunda askeri kamyon şasisine veya tekerlekli zırhlı araca monte edilmiş kendinden tahrikli obüsler. Ana üreticileri; Nexter, AM General, BAE Systems, Rheinmetall, KMW, Elbit Systems, Leonardo vb. şirketleridir.
Bu önemli pazar için rekabet eden topçu silah sistemleri arasında Fransız Nexter şirketi tarafından üretilen CAESAR öne çıkıyor. Söz konusu sistem, 2000’li yılların sonundan beri hizmet vermektedir. İleri hat birlikleri ve düşman topçusuyla muharebe ateşi için uzun menzilli ateş desteği amaçlı, çok sayıda dış operasyonda değerini kanıtlamıştır. Birçok ülke bu silah sistemini seçti. Fransız, Güney-Doğu Asya ve Orta Doğu ordularına 300 adede yakın CAESAR satıldı. 2017’de Danimarka, 1965’ten beri hizmette olan eski M109 paletli zırhlı araca monte edilmiş kundağı motorlu obüslerin yerine CAESAR 8×8 sürümünü seçti.
ABD Ordusunun Dikkatini Çekti
CAESAR 6×6, 2008 yılından beri Fransız ordusunu donatmış ve Fransa’nın yurt dışındaki ana angajman bölgelerinde (Afganistan, Lübnan, Mali, Irak) konuşlanmıştır. Özellikle Irak’taki Task Force Wagram (IŞİD’e karşı savaşan Fransız askerleri), ABD ve Irak topçu birliklerinin yanında IŞİD’e karşı sahada konuşlandırılan birlikleri destekledi. Ardından, CAESAR’ın hareketlilik ve ateş gücü kabiliyetleri ABD Ordusunun dikkatini çekti. Zorlu koşullarda ve özellikle yıpratıcı arazilerde görev alan bu ürün, yüksek güvenilirlik seviyesi ve teknik performansıyla dikkat çekmektedir. Hareketlilik, CAESAR’ın en önemli özelliklerinden biridir ve her şeyden önce stratejiktir. Havadan taşınabilme kabiliyeti sayesinde herhangi bir operasyon alanına kolayca konuşlandırılabilir.
CAESAR’ın iki sürümü mevcuttur: 6 tekerlekten çekişli versiyon (6×6) ve 8 tekerlekten çekişli versiyon (8×8). İkinci sürüm, uzun menzilli ağır silah sistemi için bazı ülkelerin ihtiyacını karşılamaktadır. Yüksek yoğunluklu muharebeye özellikle uygun olan şasisi, daha fazla yük taşıma kapasitesi sağlar (6×6 sürümü için 18 atıma kıyasla 30 atıma kadar) ve uyarlanmış otomatik mühimmat yükleme özellikleriyle operatör yorgunluğunu azaltır. 8×8 versiyonu yarı otomatik mühimmat yükleyici ile donatılmıştır. Buna ek olarak, farklı tipteki araçlara (Arquus, Mercedes, Tatra vb.) monte edilebilir. Bu esneklik, müşteri devletlerin Fransız bilgi birikiminden yararlanırken yerel endüstrileri için pozitif yan ürün oluşturma imkanı sağlar.
CAESAR, çok çeşitli 155 mm/52 kalibreli konvansiyonel mühimmat ateşleyebilir: Tüm NATO standardı mühimmatlar (yüksek patlayıcı mühimmat, modüler patlayıcı mermiler (top mermisi), hafif ve dumansız barut kullanılan mermiler.). CAESAR ayrıca ABD Ordusu tarafından halihazırda kullanılan BONUS tanksavar mermisi gibi akıllı mühimmatları ateşliyor. Son zamanlarda, M982 Excalibur mühimmatıyla da başarılı testler yapıldı.
İlgili Olarak:
ABD Ordusu M109A7 Paladin obüsü ile modernizasyona devam ediyor
Makine Mühendisi. Savunma sanayii teknolojileri takipçisi, araştırmacısı.