Açık Deniz Karakol Gemisi projesi kapsamında inşa edilen AKHİSAR gemisinin havuzlama süreci tamamlandı.
Millî Savunma Bakanlığı’nın Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı’nda, Basın ve Halka İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, AKHİSAR Açık Deniz Karakol Gemisi ile ilgili önemli gelişmeleri duyurdu. Aktürk, Bakanlık bünyesindeki ASFAT ana yükleniciliğinde sürdürülen Açık Deniz Karakol Gemileri Projesi kapsamında inşa edilen ilk gemi olan AKHİSAR’ın denize indirilmesi sonrası kritik bir aşama olan havuzlama sürecinin 23 Şubat 2024’te başarıyla tamamlandığını belirtti.
🔴🇹🇷TCG AKHİSAR'ın havuzlama süreci tamamlandı!
🔸ASFAT ana yükleniciliğinde yürütülen Açık Deniz Karakol Gemileri Projesi’nin ilk gemisi TCG AKHİSAR'ın denize inişi sonrası, önemli bir aşama olan havuzlama süreci 23 Şubat’ta tamamlandı. pic.twitter.com/mJc5eNNUlS
— Defence Turk (@Defence_Turk) February 29, 2024
ASFAT ADKG
Türkiye’nin denizlerdeki hak, menfaat ve alakalarını daha etkin korumak ve müdafaa etmek maksadıyla Açık Deniz Karakol Gemisi ihtiyacına en kısa sürede ve en maliyet etkin şekilde cevap vermek amacıyla inşası başlayan Hisar Sınıfı Açık Deniz Karakol Gemileri’nin (ADKG) inşa faaliyetleri ASFAT ana yükleniciliğinde İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda yürütülmektedir. Proje kapsamında 10 adet geminin üretilmesi hedeflenirken, serinin ilk iki gemisi olan AKHİSAR ve KOÇHİSAR, ilk sac kesiminden sadece 17 ay sonra iki gemi birden ileri seviyede donatılmış ve en kısa sürede liman kabul testlerine başlayacak şekilde 23 Eylül 2023’te denize indirilmişti.
Aynı kızakta bu kadar kısa sürede ve bu seviyede iki geminin birden denize indirilmesi Türk Savunma Sanayi için bir ilk olma özelliğine sahiptir. ASFAT’ın yenilikçi yapısı, aktif planlaması ve üretim tecrübesi ile tüm paydaşlarıyla beraber uluslararası savaş gemisi üretme yarışında, Türkiye’nin ulaştığı seviyeyi en üst seviyeye taşımaktadır.
İnşa edilen gemiler ile istihbarat gözetleme ve keşif, arama kurtarma, terörizmle mücadele, denizde denetim harekâtı, deniz özel harekâtı temel görevlerini icra edecek; ikincil görevler olarak deniz hava harekâtı, elektronik ve akustik harp, kara bombardımanı, asimetrik tehditlere karşı savunma, deniz nakliyatının korunması, amfibi harekât kapsamında destek ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirilecektir.
Gemiler, Ada Sınıfı Korvetler’in dış tasarımı temel alınarak, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına göre sınıfının en ileri teknolojileri hedeflenerek tasarlanmakta ve üretilmektedir. Tüm mühendislik hesapları, model deneyleri yeniden yapılan projede, gelişen ve değişen koşullar dikkate alınarak mümkün olan en ideal çözümler uygulanmıştır. Projede Türkiye’de ilk defa bir savaş gemisi pervanesinin testleri Türk Laboratuar’larında yapılmış ve sonuçlar pervane üreticisi ile karşılıklı doğrulanmıştır. Gemiler, yeni geliştirilmekte olan milli silah ve sensör sistemlerinin sonradan entegre edilmesine olanak sağlayacak “Yerinde Hazır” tasarım felsefesi ile inşa edilmekte olup, hesap ve analizler her bir “Yerinde Hazır” sistemler için her olası alternatifi kapsayacak şekilde yapılmaktadır.
“Yerinde Hazır” modüler gemi konsepti kullanılarak özellikle savaş kabiliyetinde önemli bir esneklik sağlanmış olup, ana tahrik sistemindeki elektrik tahrik alternatifi ile de verimlilik ileri seviyede sağlanmıştır. Geminin iç yerleşimi mürettebatın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ve ergonomigereklilikleri gözönünde tutularak en uygun şekilde yapılmıştır.
İlgili Olarak
- ayyldzakf61@hotmail.com