ROKETSAN ÇAKIR mini seyir füzesinin ilk atışı AKINCI TİHA’dan gerçekleştirdi. ÇAKIR, 7 bin metre irtifadan atıldı ve yerli turbojet motoru KALE KTJ-1750 ile ilk uçuşunu gerçekleştirdi. ÇAKIR’ın ilk atışının Akıncı’dan yapılacağı daha ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci tarafından açıklanmıştı.
150 km menzile sahip ÇAKIR’ın kanatçık profilinin ilk yayımlanan görseller ve mockuplara göre değiştirildiği ve ağırlığın (245 kg) ilk planlanandan 30 kg daha düşük olması dikkat çekiyor.
ROKETSAN, yeni nesil seyir füzesi ÇAKIR’ı tanıtmıştı
ROKETSAN’ın kara, deniz ve hava platformlarından atılabilen Seyir Füzesi ÇAKIR, son teknoloji özellikleri ve etkili harp başlığı ile silahlı kuvvetler için yeni bir güç çarpanı olacak.
ROKETSAN geliştirdiği yeni teknolojiler ile harp sahasında yeni konseptler oluşturmaya devam ediyor. Sabit ve döner kanatlı hava araçları, TİHA/SİHA, SİDA, taktik tekerlekli kara araçları ve suüstü platformlardan atılabilen yeni Seyir Füzesi ÇAKIR; kara ve deniz hedeflerine karşı kullanıcıya operasyonel olarak geniş alternatifler sunuyor. 150 kilometrenin üzerinde menzili bulunan ÇAKIR’ın hedefleri arasında su üstü hedefler, kıyıya yakın kara ve su üstü hedefleri, stratejik kara hedefleri, alan hedefleri ve mağaralar bulunuyor.
Kale Ar-ge tarafından geliştirilen yerli ve milli KTJ-1750 turbojet motora sahip ÇAKIR, tasarımının getirdiği çeviklik sayesinde; görev planlama esnasında tanımlanan üç boyutlu dönüş noktalarını içeren görevleri kolaylıkla icra edebiliyor. ÇAKIR, hedef üzerinde vuruş noktası seçimi ve özgün harp başlığı ile hedeflere karşı yüksek imha kabiliyeti sunuyor.
Gelişmiş ara safha ve terminal güdüm sistemleri ile ÇAKIR, hedeflerine tüm hava koşullarında yüksek hassasiyetle angajman sağlayabiliyor. Ağ tabanlı veri-bağı sayesinde hedefe ilerlerken kullanıcı seçimine bağlı olarak, hedef değiştirme ve görev iptaline de olanak sağlıyor. ÇAKIR’ın en dikkat çeken özelliklerinin başında ise platformda çoklu taşımaya imkân veren tasarımı ve sürü konseptinde görev icra yeteneği geliyor.
İlgili olarak:
Nükleer Enerji Mühendisliği öğrencisi. Özel kuvvetler, piyade sistemleri özel ilgi alanı.