Türkmen gazeteci Reşat Salihi X’te yaptığı paylaşımda, envanterde yer alan AKSUNGUR SİHA’nın Irak’ta düştüğünü aktardı.
Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer alan AKSUNGUR SİHA’nın bugün Irak içerisinde düştüğü iddia edildi. Türkmen gazeteci Reşat Salihi, X’te yaptığı paylaşımda AKSUNGUR SİHA’nın Kerkük’ün Çimen bölgesinde PKK hedeflerine saldırı düzenlerken Irak Ordusu tarafından “yasaklı bölgeye” girdiği gerekçesiyle Kerkük Havalimanı’ndan yapılan atışlar sonucu düşürüldüğünü aktardı.
Irak cephesinden Irak Hava Savunma Gücü Komutan Yardımcısı Abdülselam Hammud ise Irak basınına verdiği demeçte, “Süleymaniye tarafından gelip Irak hava sahasını ihlal eden Türk İHA’sını düşürdük. İHA’yı hava savunma komutanımızın emriyle, silahlarımızla düşürdük. Bu Türk İnsansız Hava Aracı (İHA), Irak hava sahamızı ihlal etti. Bu İHA, Süleymaniye tarafından Kerkük’ün Çimen bölgesine geldi ve Çimen bölgesinde saldırılar yaptı.” dedi.
🔴🇮🇶Iraklı generalden açıklama: "Komutanımızın emriyle düşürdük"
🔸🇹🇷Türk İHA’sı olduğunun farkında olarak vurulduğu ifade ediliyor.
📍 @resatmuhtaroglu pic.twitter.com/kGotpW4fnT— Defence Turk (@Defence_Turk) August 29, 2024
İddia edilen olayın İstanbul’da gerçekleştirilecek olan Kalkınma Yolu Projesi zirvesinden hemen önce gerçekleşmesi ise soru işaretlerini oluşturdu. Zirve kapsamında İstanbul’da Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Irak, Katar ve Türkiye’den bakanlar, Basra Körfezi’ni Avrupa’ya bağlayacak yaklaşık değeri 20 milyar dolarlık Kalkınma Yolu Projesi’ni görüşmek üzere İstanbul’da bir araya gelecekti.
AKSUNGUR İHA
AKSUNGUR MALE sınıfı İHA Sistemi: gece/gündüz her türlü hava koşullarında istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevlerini gerçekleştirebilen; EO/IR, SAR ve Sinyal İstihbaratı (SIGINT) faydalı yüklerini ve çeşitli havadan yere mühimmat sistemlerini taşıyabilen Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı İnsansız Hava Aracı sistemi olarak öne çıkıyor.
AKSUNGUR, 40.000 feet irtifaya çıkabilen ve 40 saate kadar havada kalabilme özellikleriyle en zorlu operasyonların tamamlanabilmesine imkan veren iki adet TEDI PD-170 çift turbodizel motora sahip. İlk uçuşunu 2019 yılında icra eden platform 50 saat havada kalış rekoruna da sahiptir.
Kabiliyetleri farklı faydalı yüklerle genişletilen AKSUNGUR’a bir süredir farklı mühimmatlar, sensör ve iletişim ekipmanları entegre ediliyor. MAM-L’ye ek olarak TEBER-82, KGK-SİHA-82 gibi güdüm kitli genel maksat bombaları ile atış yapan AKSUNGUR’a geçtiğimiz süreçte METEKSAN MİLSAR Sentetik Açıklıklı Radar ve Baz İstasyonu gibi yardımcı faydalı yükler de entegre edildi. Deniz Kuvvetleri’nde ağırlıklı olarak görev yapan AKSUNGUR’un bu yöndeki kabiliyetlerinin çeşitlendirilmesi için Sonobuoy entegrasyonu çalışmaları devam ediyor.
İlgili Olarak
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı