Millî motor ile test uçuşunu gerçekleştiren AKSUNGUR, ASELSAN üretimi LGK81 ve LGK82 mühimmatları ile hedefi tam isabet vurdu.
Milli motor ile test uçuşunu gerçekleştiren AKSUNGUR, ASELSAN üretimi LGK81 ve LGK82 mühimmatları ile hedefi tam isabet vurdu. Geliştirme faaliyetlerine 2013 yılında başlanılan motorun tamamlanma süreci aşamalı olarak gerçekleştirilmiş olup 2017 yılında çalıştırma faaliyetleri kapsamında, ANKA üzerinde başarılı test uçuşları yapmıştı. Geçtiğimiz yıllarda ise motor, AKSUNGUR’u başarılı bir şekilde uçurmuştu. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ve çift motorlu bir İHA olan AKSUNGUR, TEI tarafından üretilen TEI-PD170 motoruyla rekor uçuş saatleri gerçekleştirmiş olup kullanımına başarıyla devam edilmektedir.
Öte yandan AKSUNGUR son gerçekleştirdiği uçuş faaliyetinde, ASLESAN üretimi LGK81 ve LGK82 mühimmatlarını kullanarak hedefi tam isabetle vurmayı başardı. ASELSAN tarafından maliyet etkin ve güvenirliliği yüksek akıllı mühimmat projesi kapsamında geliştirilen lazer güdüm kitleri, MK-81, MK-82, MK-83 ve MK-84 gibi genel maksat mühimmatlarını akıllı mühimmata dönüştürmektedir. Söz konusu eklenen lazer güdüm kitleri sayesinde daha önce hedef takibi yapmadan hassas olmayan vuruşlar gerçekleştiren mühimmatlar, bu kitlerle hassas hedefleme yeteneği kazanarak atışlarını isabetli bir şekilde yapabilme kabiliyeti kazandı.
ASELSAN’ın yürüttüğü, güdümsüz mühimmatları lazer güdüm kiti ile akıllı mühimmatlara dönüştürme çalışması, LGK81 ve LGK82 silahlarının yüksek karşı tedbir mukavemeti özelliğini güçlendirerek, jammer gibi düşman karıştırma sistemlerine karşı mühimmatların direncini arttırmıştır.
Bu bağlamda sabit/hareketli hedeflere karşı daha yüksek vuruş hassasiyeti, arttırılmış atış zarfı, daha düşük ikincil hasar ve atış sonrası hedef değiştirme kabiliyeti sağlayan LGK, yarı-aktif lazer arayıcı başlık, güdüm bölümü, ısıl pil, kanat tahrik sistemi ve arka kuyruk bütününden oluşmaktadır. Böylece mühimmat hedeften yansıyan lazer enerjisine güdümlenir: arayıcı başlık hedeften yansıtılan lazer ışığını algılar, kanatçıklar bombayı lazer ile işaretlenen hedefe yönlendirir.
TEI-PD170 Turbodizel Havacılık Motoru
Başta TUSAŞ’ın ANKA platformu olmak üzere MALE (Medium Altitude Long Endurance) sınıfı insansız hava araçlarının güç ihtiyacını karşılaması hedeflenerek, Türkiye’nin ilk yerli ve millî havacılık motorunu geliştirmek üzere Savunma Sanayii Başkanlığı destekleriyle başlayan projenin çıktısı olan TEI-PD170 Turbodizel Havacılık Motoru; 172 HP (±2) güç üretme kapasitesine sahiptir.
İrtifa kabiliyetleri ve yakıt sarfiyatı bakımından rakiplerinin önünde yer alan TEI-PD170, iki kademe seri turboşarj sistemine sahiptir. JP-8 veya Jet-A1 yakıtlarıyla çalıştırılabilen TEI-PD170 motoru, 162 kg kuru ağırlığı ile rakiplerinin oldukça önünde yer almaktadır. TEI imkânlarıyla üretilen ve yazılımı geliştirilen Yedekli Motor Kontrol Sistemi’ne sahip olan, sivil havacılık standartları esas alınarak geliştirilen TEI-PD170 motoru, 45.000 ft. tavan irtifaya sahiptir.

İlgili Olarak