Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ASELSAN ALBATROS-S İnsansız Deniz Aracı’nın 8’li sürü halinde görev kabiliyetlerinin sergilendiği, projede 3. aşama olarak yer alan testi Twtitter hesabı üzerinden duyurdu. Sürüde yer alan İDA’lar alt sürülere bölünerek görev paylaşımı yaptı.
Yüksek otonomi özellikli sürü insansız deniz araçları geliştirmeye ve İDA ailemizi genişletmeye devam ediyoruz!
Projenin 3.aşamasında 8’li sürü mimarisini hayata geçirdik. #Albatros-S İDA Sürüsü farklı görevler icra ediyor, alt görev paylaşımı yapıyor, alt sürülere bölünüyor. pic.twitter.com/VwXmfVTnPa
— İsmail Demir (@profismaildemir) December 13, 2022
Teste ilişkin videoda ALBATROS-S’in yüksek otonomi kabiliyetleri kapsamında otomatik hedef algılama, farklı manevralarla hedefe yaklaşma ve sürü halinde angaje olma gibi kabiliyetlerinin yer alması dikkat çekiyor. Otonomi kabiliyetlerin ön planda olduğu ALBATROS-S İDA’da daha önceki aşamalarda farklı sürü mimarilerinde testler icra edilmişti.
Navigasyon kabiliyetlerinin ön planda olduğu ilk aşamada daha küçük bir sürüyle otomatik olarak engelden kaçınma ve hedefe yaklaşma kabiliyetleri sergilenmişti. Farklı tipteki İDA’larla müşterek görev kabiliyetinin gösterildiği ikinci aşamada ise sürü lideri olarrak belirlenen ASELSAN-SEFİNE MİR İDA ile beraber görev yapan ALBATROS-S sürüsü temsili yabancı bota önleme yapmıştı. İkinci aşama konusunda İsmail Demir:
“MİR İDA, önemli faydalı yük taşımak ve ülkemiz için önemli bir kabiliyeti sahada göstermek için yürüttüğümüz başka bir proje içerisinde geliştiriliyor. Sürü Projemizde, sürü mimarisine yeni kabiliyet olarak birbirinden farklı İDA’ların sürüye katılabilmesini ekledik. İki farklı boy ve kabiliyette İDA ile sahada denemesini başarılı şekilde gerçekleştirdik. İDA sürümüzü ALBATROS-S ve MİR İDA’lardan oluşturduk. Geliştirilen altyapı, herhangi bir İDA’nın sürü unsuru olarak eklenmesine veya sürüden ayrılmasına imkan sağlıyor. Çalışmalar kapsamında çevresel farkındalık, seyir ve algılama teknolojileri üzerinde detaylı faaliyetler icra ediliyor. Farklı sensörlerden alınan verilerle otomatik engel/nesne algılanması ve dinamik manevra yapılabiliyor. Geliştirilmiş algoritmalar ile hayata geçirilen teknoloji sayesinde İDA’lar arası görev paylaşımı icra ediliyor.”
açıklamalarında bulunmuştu.
İsmail Demir; Arama-kurtarma, geniş alan tarama-tespit, refakat, şüpheli araçlara angajman ve insanlı sistemlerin kullanılmasının riskli olduğu hallerde görev yapabilecek şekilde temel yetenekler geliştirildiğini ve ALBATROS-S ile İDA’larda otonom kabiliyetler üzerine çalışmaların devamının geleceğini belirtti.
İlgili Olarak
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.