Libya’ya uygulanan ambargoyu desteklemesine rağmen Almanya, Libya’daki savaşa darbeci Hafter’in yanında katılan ülkelere 316 milyon euro değerinde silah ihraç etti.
DPA tarafından yayınlanan bir rapora göre, dört ay önce Libya zirvesine ev sahipliği yapmasından bu yana, Alman hükümeti ülkedeki savaşan tarafları desteklemekle suçlanan ülkelere 316 milyon Euro silah ihracatını onayladı.
Bakanlık, 20 Ocak ve 3 Mayıs tarihleri arasında Almanya’nın sadece Mısır’a yönelik 308,2 milyon euroluk silahı onayladığını söyledi. Bilgiler, Almanya’nın solcu die Linke partisinden gelen bir talebe yanıt olarak sağlandı. Alman hükümetinin ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) için 7,7 milyon euroluk silah ihracatını onayladığını bildirdi.
BM tarafından meşru kabul edilen Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) karşında; Rusya, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Halife Hafter liderliğindeki darbeci güçleri destekliyor.

Ambargo Askıda mı?
Libya, 2011 yılında Libya diktatörü Muammer el-Kaddafi’nin devrilmesinden bu yana iç savaşa maruz kaldı. Çoğunlukla yabancı güçlerin desteğiyle birçok grup petrol zengini ülkede, iktidar için savaşmaya devam ediyor.
Ocak ayında Almanya, Libya’ya silah veya asker gönderen dünya liderlerinin zirvesine ev sahipliği yaptı. Kapanış bildirgesinde 16 ülke ve uluslararası örgüt Libya için bir silah ambargosu kabul etti.
BM Tarafından Yansımalar
İmzacılar arasında Mısır, Rusya ve BAE vardı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres daha sonra bu üç ülkeyi ambargoyu ihlal etmekle ve çatışma için silah sağlamaya devam etmekle suçladı.
Şubat ayında düzenlediği basın toplantısında konuşan Guterres, “Libya’da olanlardan çok sinirliyim” diyerek şöyle devam etti: “Libya sürecine müdahale etmemeyi taahhüt ettiler ve silah göndermemeyi ya da savaşa hiçbir şekilde katılmamayı taahhüt ettiler. Gerçek şu ki, Güvenlik Konseyi ambargosu hala ihlal ediliyor.”
Çatışma, geçen yıl Nisan ayından bu yana, Hafter güçlerinin Trablus’u UMH’den ele geçirmesiyle tırmandı. Uluslararası koronavirüs salgını ışığında ateşkes çağrısına rağmen şiddet son haftalarda devam etmektedir.

Libya’da Alman Yapımı Silahlar
2011 yılında Muammer Kaddafi saflarındaki birliklerde Heckler & Koch tarafından üretilen bir silah stokunun yakalanması sonrası hem şirket hem de Alman Hükûmeti Kaddafi rejimine tüfekleri satmadıklarını iddia etmişti.
2011 yılındaki olay sonrası Alman silah üreticisi Heckler & Koch, tüfeklerin Libya’da Muammer Kaddafi saflarına nasıl ulaştığını öğrenmek adına Libya’ya bir soruşturma ekibi göndermeyi planlıyordu ancak günümüze bakarsak Libya’ya bu soruşturma ekibi hiç gitmedi ve silahlar Libya’da elden ele geçerek yayılmaya, kullanılmaya devam etti.
Libya’daki iç savaş döneminde isyancıların, Trablus’ta Kaddafi’nin Bab al-Azizia’daki silah deposunu ele geçirerek yağmalaması ile depodaki G36 KV tipi silahlara el koyduğu raporlanmıştı.


Dış Haberler Editörü