Alman Spiegel gazetesi ile Bayerischer Rundfunk radyosunun ulaştığı bir rapora göre Alman istihbarat birimi BND günlük 1.2 milyar; telefon görüşmeleri, e-posta gibi iletişim bağlarını yakalayıp dinleyip, görebiliyor.
12 Mayıs 2020 salı günü Alman anayasa mahkemesi pek çok cepheden gelen yurt dışı gazeteciler dâhil hukukî başvurular üzerine BND Yasası üzerinden ilgili itirazları değerlendirdi. Alman Anayasa Mahkemesi, dış istihbarat servisi BND’nin iletişim araçlarını izlemesinin anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.
Mahkeme, BND’nin yurt dışındaki yabancıların “ülke güvenliği gerekçesiyle” telefon ve elektronik posta gibi iletişim araçlarını izlemesini anayasaya aykırı buldu. Anayasa Mahkemesi, düzenlemenin 2021 sonuna kadar güncellenmesini istedi.
Habere göre, anayasa mahkemesi için bu hesabı yapan BND’nin bu verileri edindiği Frankfurt am Main’daki dünyanın en büyük ağ değişim noktası De-Cix’in işleticisi. Bu noktadan ayrıca yurt dışından da çokça trafik söz konusu. İfadeye göre ilgili iki basın oluşumunun edindiği malumatlar 151 sayfalık, BND’nin içkin hizmet yönetmeliğine dayanan bir rapor. Haberin devamında, raporun çok seviyeli süzme sistemleri ve belirli kurallarla BND’nin yasal olarak hangi verileri kaydetmeye yetkili olduğunun geçtiği dillendiriliyor.

Hükümet açıklamalarına göre BND burada 100.000 ayrı arama girdisi kullanıyor. Veri akışlarında bu arama yapılırken ise Alman yurttaşların kapsama girmedikleri ifade ediliyor; ancak ‘güvenli akış/trafik’ olan tüm bu türden (yani Alman yurttaşlardan olan) akışların da her zaman doğruca bu kapsamca değerlendirilemedikleri, özel durumların yaşandığı ve bu durumdan ötürü ayda yaklaşık 30 yanlış saptamanın olduğu da ekleniyor.
BND Yasası Neydi?
BND yasasında 2017 yılında yapılan değişikliklerle Alman dış istihbaratına yurt dışındaki yabancı ülke vatandaşlarının iletişim araçlarının izlenmesi imkanı tanınmış, muhalefet partileri dayanak olmaksızın kitlesel izlemeye imkân tanıyacağı gerekçesiyle düzenlemeye karşı çıkmıştı.
Düzenlemenin anayasaya aykırı olduğuna ilişkin şikâyet ise 2017 yılı sonunda Anayasa Mahkemesi’ne yapılmıştı.
Alman İstihbarat Servisi “Bundesnachrichtendienst”
Almanya’nın istihbarat teşkilatı olan “Bundesnachrichtendienst” yani kısaca BND 1946 yılında kurulmuştur. Alman Federal İstihbarat Teşkilatı BND, ölçek olarak Almanya’nın en büyük ve en geniş görev yelpazesine sahip istihbarat örgütüdür. BND doğrudan Başbakanlık Ofisi Başkanına bağlıdır.


Savunma sanayii takipçisi. Zırhlılara büyük ilgi duyar.