Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer 21 Nisan’da yaptığı açıklamada, Almanya’nın eskiyen savaş uçaklarının yerine Eurofighter ve F-18’lerin alınacağını doğruladı.
Salı günü yapılan açıklamada Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, ABD yapımı uçakların NATO gereksinimlerini karşıladığını vurgulayarak, Almanya’nın eskiyen savaş uçaklarının yerine 93 adet Eurofighter ve 45 adet F-18 satın almayı planladığını söyledi.
Was kommt nach dem #Tornado? Der fachliche Vorschlag des Verteidigungsministeriums sieht einen abgewogenen Mix vor, bei dem der Eurofighter das Rückgrat der Luftwaffe bildet, betont Verteidigungsministerin Kramp-Karrenbauer @akk. Die Entscheidung trifft letztlich das Parlament. pic.twitter.com/nOPnEx2WBX
— Verteidigungsministerium (@BMVg_Bundeswehr) April 22, 2020
Almanya’nın 45 adetlik F-18 alımının içerisinde yer alacak şekilde 15 adeti “EA-18G Growler” elektronik harp uçağını Tornado ECR uçaklarının yerine alacak. Geri kalan 30 adet “F/A-18E/F Super Hornet”, Tornado uçaklarının nükleer saldırı yeteneğinin yerini alması için satın alacak.
Kararının ABD yapımı uçakları içermesi üzerine kendini büyüyen eleştirilerin odağında bulan Bakan, Sueddeutsche Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, F-18’lere “Köprüleme Teknolojisi” olarak ihtiyaç olduğunu söyledi.
Mevcut Tornado filosu emekliye ayrıldığında, Alman Hava Kuvvetleri (Luftwaffe) belirli kapasitesini korumalı, diyen Savunma Bakanı, Alman gazetesine verdiği demeçte, “Şunu söylemek gerekiyor ki, şu anda sadece ABD’li üreticiler nükleer silah taşıma kapasitesi sunuyor.” açıklamasında bulundu.
Parlamentonun Savunma Komitesine giden bir evrakta, Bakan, Boeing yapımı jetlerin, ABD yapımı atomik savaş başlıklarını taşıyabileceği için, Almanya’nın NATO paylaşım görevlerini yerine getirmeye imkân vereceğini vurguladı.
NATO’nun nükleer caydırıcılık konsepti kapsamında, müttefiklere savaş durumunda ABD nükleer silahlarının erişimi açılacağından dolayı, Almanya, tercihini nükleer silah taşıma kapasitesi olan uçaklardan yana kullanmak istiyor.
Şu anda Tornado, nükleer silahlar taşımak için onaylı olan tek Alman Hava Kuvvetleri uçağı.
Bakan her halükârda Eurofighter’ların, “Alman Hava Kuvvetleri’nin bel kemiği” olabileceğini vurguladı. “Future Combat Air System(FCAS)” olarak isimlendirilen gelişmiş bir Fransız-Alman avcı uçağı projesinin ise, 2040’tan önce hazır olması beklenmiyor.

Spiegel: Almanya’da askeri envanterin büyük kısmı görev yapamaz halde
Spiegel dergisinin internet sitesinde yer alan haberde, daha fazla uluslararası askeri misyona katılma fikrinin tartışıldığı Almanya’da, silahlı kuvvetlerdeki eksikliklerin boyutunun dikkat çektiği belirtildi.
Harbe Hazır Sistem Sayısı/Toplam Sayı Bazında Silah Sistem Endeksi:
Eurofighter Typhoon: 39/128
Tornado: 26/93
CH-53 nakliye helikopteri: 16/72
NH-90 nakliye helikopteri: 13/58
Tiger helikopteri: 12/62
A400M ağır nakliye uçağı: 3/15
Leopard 2 tankları: 105/224
Fırkateynler: 5/13
Denizaltılar: 0/6
Fransa, Almanya ve İspanya “FCAS” için imzaları attılar
Fransa, Almanya ve İspanya, 20 Şubat’ta Future Combat Air System’inin (FCAS, Fransızca: Système de combat aérien futur; SCAF) geliştirilmesine yönelik anlaşma imzaladı.
İmzalanan anlaşmanın içeriğinin, FCAS’ın araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) çalışmasına yönelik ilk aşaması için belirlenen çerçeveyi ayrıntılı olarak tanımladığı belirtiliyor.Fransız Savunma Tedarik Ajansı DGA (Direction générale de l’Armement) Başkanı Joël Barre, üreticiler ile FCAS’ın endüstriyel tasarım aşamasındaki Ar-Ge çalışmalarının başlaması için 150 milyon euroluk bir sözleşme imzaladı.
18 ay sürecek olan bu aşama, her alandaki başlıca teknolojik zorluklara odaklanacak.
İlgili olarak:
Spiegel: Almanya’da askeri envanterin büyük kısmı görev yapamaz halde
