Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 27 Kasım 2020’de, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı “2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı ve Cumhurbaşkanlığına Bağlı, İlgili ve İlişkili Kurum ve Kuruluşları Bütçesi” sunuş konuşmasında Türk Savunma Sanayii’nin öne çıkan projeleri hakkında da detaylar paylaştı.
Fuat Oktay Altay ana muharebe tankının henüz seri üretime geçmemesiyle ilgili milletvekillerinin yaptığı eleştirilere karşılık olarak verdiği cevapta seri üretime geçilmesi için Alman makamlarının BMC ile Alman firmalarının yaptığı alt anlaşmalara onay vermesi için beklendiğini ifade etti.
2021 yılı Cumhurbaşkanlığı bütçesinin görüşmeleri sırasında milletvekilleri, “Altay tankının biteceğine dair açıklamalara rağmen üretime başlanamadığı” yönünde eleştirilerde bulundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise yaptığı konuşmada Altay tankının seri üretim sözleşmesinin 9 Kasım 2018’de Savunma Sanayii Başkanlığı ve BMC firması arasında imzalandığını hatırlatarak; güç grubunun, motor ve transmisyon, tedariki için BMC ve Alman firmalar MTU ve RENK arasında alt sistem tedarik sözleşmelerinin imzalandığını ifade etti. Oktay açıklamasının devamında ise, “Alman yetkili makamlarının ihracat lisanslarının, hükümet izinlerine yönelik onay alınması maksadıyla başvuruda bulunulmuştur. Alman makamlar tarafından söz konusu izinlere yönelik hâlâ cevap alınmaya çalışılmaktadır.” dedi. Oktay konuşmasında, seri üretim süreç takviminin ise bahse konu izinler dikkate alınarak başlatılmaya çalışıldığını aktardı.
Fuat Oktay, Altay tankının seri üretimiyle ilgili son olarak, “Birisi bize herhangi bir ambargo koyacaksa biz buna önceden olduğu gibi üzülen bir taraf değiliz aslında, ‘ah, vah, eyvah’ diyen taraf da değiliz. Bu bizi sadece kamçılıyor. Kendi motorumuzu, kendi ürünlerimizi, kendi güç gruplarımızı da bir an önce üretmemizi sağlayacaktır. Bunun dışında da hiçbir etkisi olmayacaktır.” ifadelerinde bulundu.
Seri Üretim Teslimatlarına Devam, 2021’de İlk Kez Envantere Girecekler
Fuat Oktay TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmasında seri üretim sürecinde olan projelerde teslimatların devam ettiğini belirterek seri üretim aşamasına gelen iki önemli proje hakkında da bilgi verdi.
Oktay konuşmasında,
“ATAK helikopterimiz, BAYRAKTAR TB2 ve ANKA İHA’larımızın seri üretim ve teslimatları devam ederken, GÖKBEY helikopterimiz ve AKINCI İHA’nın seri üretimine yönelik test faaliyetlerinde son aşamaya gelinmiştir. İHA’larımız için yerli ve milli imkânlarla geliştirilen PD-170 motorumuzun teslimatları devam etmektedir.
Türkiye’nin ilk milli hava-hava füzesi GÖKTUĞ’da uçak üzeri testlere, ilk milli deniz füzemiz ATMACA’da seri üretim sürecine başlanmıştır. Mini akıllı mühimmatlarımız ile güdüm kitlerimizin üretim, teslimat ve ihracatları sürmektedir.”
ifadelerinde bulundu.
Oktay, konuşmasında 2021 yılı itibarıyla AKINCI TİHA’nın, AKYA Ağır Torpidonun, KARAOK tanksavar füze sisteminin ve ATMACA güdümlü gemisavar füzesinin teslimat faaliyetlerine başlamayı, Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG ANADOLU’yu ise envantere almayı planladıklarını açıkladı.
Oktay ayrıca konuşmasında Türk Savunma Sanayiinin 2019 yılında sektörel cirosunun yaklaşık 11 milyar ABD Doları düzeyinde gerçekleştiğini ve ihracat tutarının ise 3 milyar dolar seviyesine ulaşmış olup yürütülen savunma projesi sayısının 700’ü aştığını ifade etti.
Oktay tarafından yapılan açıklamada, yine 2020-2021 yıllarında güvenlik güçlerine teslimatı beklenen TUSAŞ tarafından geliştirilen Anka Plus ve AKSUNGUR SİHA sistemleri ile ilgili olarak ise bilgiye yer verilmedi.
İlgili Olarak
TCG Anadolu envantere giriyor, Gökbey ve AKINCI TİHA testlerde sona geldi
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.