Altay ana muharebe tankına güç verecek BATU Güç Grubu’nun motorunun ateşlemesi başarılı şekilde gerçekleşti.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından yapılan açıklamada, “Savunma sanayiimiz motor teknolojisinde de emin adımlarla hedeflerine ilerliyor. Tank, muhtelif zırhlı araç ve makinalar için BMC Power tarafından geliştirilen 1500 beygir gücündeki ilk motorumuz BATU’nun ateşlemesi başarılı şekilde gerçekleşti.” ifadelerine yer verildi.
https://twitter.com/IsmailDemirSSB/status/1389870572688093186
Haber Türk’te “Açık ve Net” programında İsmail Demir, TÜMOSAN İçten Yanmalı Motor 400 ile “Ağır Ticari Araç Motoru” 600 beygir kara aracı motorlarının testlerini tamamladığını, zırhlı araçlara takılarak envantere gireceğini açıklamıştı. İsmail Demir, “(YNHZA Motoru) 1000 beygir motorumuzun şu an testleri yapılıyor, motor çalışılmaya devam ediyor. (Altay AMT) Tank motoru şu anda ‘testbenche’ (test tezgahı) girdi, inşallah önümüzdeki Nisan ayında onun testte çalıştığını göreceğiz. Transmisyonların çalışması devam ediyor.” ifadelerinde bulunmuştu.
SSB Motor ve Güç Aktarma Sistemleri Daire Başkanı Mesude Kılınç ise İstanbul Teknik Üniversitesi Savunma Teknolojileri Kulübü’nün düzenlediği “Savunma Teknolojileri 2021” etkinliğinde, Altay tankının güç grubu projesi olan BATU’nun 2024 yılında tank üzerinde kabulünü yapmayı hedeflediklerini belirtmişti.
Çok zorlu bir test sürecinin olacağını söyleyen Kılınç, tank üzerinde 10.000 kilometre testleri dahil sahada testlerin yapılacağı bir proje sürecinin yürütüleceğini ifade etmişti. Proje kapsamında kritik alt sistemlerin de yerli olarak geliştirildiğini söyleyen Mesude Kılınç, “Kritik alt sistemlerin yerli olarak geliştirilmesini çok önemsiyoruz. Bu da zorlu projemizi daha da zor hale getiriyor” ifadelerinde bulunmuştu.
Mesude Kılınç, hacim kısıtının en önemli sıkıntılardan biri olduğunu ve düşük bir hacimde yüksek gücün verilmesinin gerektiğini belirtmiş ve buna bağlı olarak görev profili çalışmalarının ve yük spektrum çalışmalarının iyi bir şekilde yönetilmesi ve iyi kurgulanmasının gerektiğini ifade etmişti. Kılınç, “TSK ve NATO operasyonlarından da gerekli destekleri alarak görev profili oluşturuyoruz, yük sprektrumunu çıkartıyoruz ve geliştirmeleri de bu şartlar doğrultusunda sağlıyoruz.” demişti.
Kritik alt sistemlerin de zorlu olduğunu belirten Kılınç, “Kritik alt sistemlerin yerli geliştirilme zorunluluğu olmasaydı bu teknik çalışmalarla uğraşma durumunda kalmayacaktık. Ancak proje kapsamında hem alt sistemleri yerli geliştirmek hem de nihai motor ve transmisyon performans hedeflerini sağlamak için takvimde ilerlemeye devam ediyoruz. Risk yönetim faaliyetlerine aralıksız devam ederek 2024 takvimini yetiştirmek için canla başla çalışıyoruz” ifadelerinde bulunmuştu.
İlgili Olarak
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.