Anadolu Tersanesi bir Afrika ülkesi ile 2 adet Süratli Çıkarma Gemisi kontratı daha imzaladı.
Anadolu Tersanesi, tasarlayıp inşa ettiği 8 adet 151 Sınıfı LCT ile küresel arenada büyük bir ilgi görmeye devam ediyor. Bu başarının ardından, Anadolu Tersanesi ile Afrika’dan henüz ismi açıklanmayan bir ülke arasında 2 adet Süratli Çıkarma Gemisi tedarikine yönelik anlaşma imzalandı. Bu yeni gemilerin inşasının 2 yıl içinde tamamlanarak teslim edilmesi hedefleniyor.
Tersanemizde tasarladığımız ve inşa ettiğimiz 8 adet 151 Sınıfı LCT’ler çeşitli ülkeler tarafından beğeniliyor, talep görüyor.
Bu defa bir Afrika ülkesi ile 2 adet Süratli Çıkarma Gemisi kontratı daha imzaladık. Gemilerin 2 sene içinde teslim edilmesi planlanmaktadır. pic.twitter.com/x1KRnxV3UW
— Anadolu Shipyard (@AnadoluShipyard) December 12, 2023
Süratli çıkarma gemilerinin özellikleri
Süratli Çıkarma Gemileri, kısa menzillerde tank, zırhlı muharebe aracı ve amfibi piyadeleri taşımak için özel olarak tasarlanmıştır. LCT’ler, 18 knot maksimum hızları ile sınıflarında dünyanın en hızlı çıkarma gemileridir. LCT’ler, sığ sulara kuru kapak atabilme yeteneğine sahiptir.Bu özellikler, LCT’leri son derece etkili ve çok yönlü bir deniz aracı yapmaktadır.
- Deplasman: 1156 ton
- Uzunluk: 79.9 metre
- Genişlik: 11.7 metre
- Mürettebat: 20
- Öz Savunma: 2 adet 25 mm ASELSAN Stop ve 2 adet 12.7 mm mekanik top sistemi
- Menzil: 1200 deniz mili (2222 km)
- Kapasite: 200 ton kısıtlamasız operasyon ile yük taşıma kapasitesi, limandan limana 7 tank – 420 ton taşıma kapasitesi
Katar Donanması için 22 ayda 4 çıkarma gemisi inşa edilmişti
Anadolu Tersanesi, Katar Donanması için 3 farklı tipte toplamda 4 adet çıkarma gemisi inşa etmişti. Bu gemiler, 1 adet Süratli Amfibi Gemi (LCT), 2 adet Mekanize Çıkarma Gemisi (LCM) ve 1 adet Araç ve Personel Çıkarma Gemisi (LCVP) olmak üzere, toplamda 4 adet çıkarma gemisi Anadolu Tersanesi’nin Tuzla’da bulunan yerleşkesinde inşa edildi.
22 aylık süre içinde inşa edilen gemiler, Temmuz 2022’de başlayan 6 haftalık personel eğitiminin tamamlanmasının ardından Katar Donanması’na teslim edilmişti. Katar’a ihraç edilen modelde; İklimlendirme sistemi Katar şartlarına uygun hale getirilmişti. Ayrıca, Komünikasyon sistemleri son kullanıcının talepleri dahilinde arttırılmıştı.
Daha önce de Katar, Anadolu Tersanesi’nden 2 adet açık deniz karakol gemisi sipariş etmişti. Söz konusu sipariş kapsamında sırasıyla Al Doha ve Al Shamal gemileri 36 ayda inşa edilerek başarılı bir şekilde Katar Donanması’na teslim edilmişti.
ilgili olarak
Anadolu Tersanesi’nden Afrika ülkesine Çıkarma Gemisi ihracatı