Collaborative Combat Aircraft konseptindeki platformlar artıyor.
Anduril Industries 60 Minutes kanalı ile gerçekleştirdiği röportajda, Fury insansız savaş uçağı (Collaborative Combat Aircraft/CCA) hakkında bilgilere yer verdi. Bu bağlamda Fury’nin ilk test uçuşunun 2025 yılının yaz aylarında gerçekleştirilmesinin planlandığı bilgisi paylaşıldı. ABD Hava Kuvvetleri ise bu tür insansız savaş sistemlerinin 2030 yılına kadar tam operasyonel hâle gelmesini hedefliyor.
Şirketin temel hedefi, yalnızca uçan bir araç geliştirmekten ibaret değil. Asıl amaç, bu tür otonom sistemlerin muharebe sahasında nasıl etkin bir biçimde kullanılabileceğini ortaya koymak. CBS News tarafından yapılan habere göre bu doğrultuda geliştirilen platformlar, kapsamlı simülasyonlar aracılığıyla sürekli olarak optimize edilmekte ve savaş senaryolarına uyumlu hâle getirilmekte.

Anduril CEO’su Brian Schimpf, hava muharebe doktrinini dönüştürmeyi hedefledikleri Fury’nin düşük maliyet ile geliştirildiği belirtti ve ekledi:
“Bu savaş uçağı; kokpiti olmayan, tamamen otonom şekilde hareket edebilen bir savaş platformu. Uçakta ne koltuk ne de kontrol mekanizması var. Bir insan için yer yok. Bu uçak kendi yazılımı aracılığıyla hava sahasındaki durumları algılayıp tepki verebiliyor. Fury, insanlı savaş uçaklarıyla iş birliği içerisinde çalışacak şekilde geliştiriliyor. Önde uçarak düşmanları daha erken tespit edecek gerekirse angaje olacak ve arkadaki pilotlu savaş uçaklarını koruyacak. Bu uçağın iniş takımlarını özel askeri üretimlerle değil, ABD’deki herhangi bir atölyede üretilebilecek parçalarla tasarladık. Yüksek maliyetli askeri motorlar yerine, piyasada yaygın olan ticari jet motorları kullandık.”
Nisan ayında, Anduril Industries’in kurucu ortağı Palmer Luckey, Lattice ismi verilen yapay zekâ platformunu; uydular, radarlar, kameralar ve İHA’lardan gelen verileri bir araya getirerek otonom sistemlerin koordinasyonunu sağlıyor şeklinde tanımladı ve bu sistemlerin kontrolden çıkma ihtimaline karşı şu ifadelere yer verdi:
”Bu durum, kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir husus. Ancak benim asıl korkum, orta düzey teknolojilere sahip kötü niyetli insanların neler yapabileceği. Yani mesele yapay zekanın tüm insanlığı yok edip etmeyeceği değil, bu teknolojinin nasıl ve kimler tarafından kullanılacağıdır. Anduril’in ise bütün sistemlerinde kill switch bulunuyor, yani istenmeyen bir durumda insan müdahalesiyle tüm sistemin devre dışı bırakılabilmektedir.”

İlgili Olarak
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.