Deniz Kuvvetlerinin radar ve elektronik harpteki imkan ve kabiliyetleri ASELSAN üretimi ARES ile artacak.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir 19 Eylül 2020 tarihinde resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımla “Tehdit radar sinyallerinin yüksek doğrulukla tespit edilmesi ve bunların kimliklendirilmesi sürecinde TSK’ya önemli katkılar sağlayan ARES serisi Radar Elektronik Destek Sistemlerinin üretimi sürüyor. Ülkemizin çevre denizlerindeki menfaatlerinin korunmasında önemli rol oynayan DzKK Uzun Ufuk Deniz Gözetleme Sistemi’ne de bir adet ARES serisi Radar ED sistemi entegre edilecek. Böylece Deniz Kuvvetlerimizin radar ve elektronik harpteki imkan ve kabiliyetleri artacak.“dedi
1️⃣ Tehdit radar sinyallerinin yüksek doğrulukla tespit edilmesi ve bunların kimliklendirilmesi sürecinde TSK’ya önemli katkılar sağlayan #ARES serisi Radar Elektronik Destek Sistemlerinin üretimi sürüyor. 📡
➡️ @aselsan #İstiklâlveİstikbâlimizİçin pic.twitter.com/agOKA7KHtJ
— Ismail Demir (@IsmailDemirSSB) September 19, 2020
Deniz Platformu Radar Elektronik Destek (ED) Sistemi ARES-2N
ARES-2N çalışma frekansı (2-18 GHz) içerisinde deniz platformuna özel kapsamlı çözümler sunmaktadır. ED Sistemi tespit , teşhis, sınıflandırma, izleme, yön bulma, yer belirleme, sesli uyarı, platform ilişkilendirme ve elektromanyetik yayın kaydı yeteneklerine sahiptir.
ED Sistemi radar sinyallerinin geniş bantta tespit edilmesini sağlar. Geniş frekans bandında tek darbeden yön bulma tekniği ve yüksek işaret işleme hızı özellikleri karmaşık radar sinyallerinin tespit ve teşhis edilmesini sağlar. Sistemin başlıca özelliği hassas parametre ölçümü ve özgün yayın kimliklendirme yeteneğidir. Sistem, otomatik olarak tespit edilen yayınları izleyebilir ve yerlerini belirleyebilir.
Geniş bant yapısı sisteme çok yüksek tespit olasılığı yeteneği kazandırmaktadır. Yüksek işlem hızı ve hassasiyet seviyesi, uzak mesafede tespit ve düşük çıkış güçlü radarları algılama yeteneği sağlamaktadır. Bant seçiciliği sayesinde geniş frekans bandına sahip sistemlerin maruz kaldığı duyarsızlaşma yaşanmadan, CW ya da pulse doppler sinyallerin bulunduğu ortamda çalışabilmektedir.
Uzun Ufuk Projesi
Günümüz Deniz Kuvvetlerinin en önemli görevlerinden biri; Denizde Durumsal Farkındalık kapsamında önceliklendirilmiş yetki ve ilgi alanlarında, harekât ihtiyaçlarının nitelik ve kapsamına uygun olarak, dost, tarafsız ve düşman harp ve ticaret gemilerini kesintisiz olarak, her hava şartında teşhis edebilmek; tüm unsur ve birliklere ait gelecekte olabilecek muhtemel tehditlere karşı deniz trafiğini gerçek zamanlı olarak izleyebilmek olarak belirlenmiştir.
Bu kapsamda Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca yürütülen Uzun Ufuk Projesi en önemli projelerimizden birisidir. Bahse konu proje, Bilgi Çağı ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde dizayn edilmiştir. Etrafımızı çeviren denizlerdeki durumsal farkındalığın geliştirilmesi, yüksek seviyeli bir kendi kendini senkronize edebilmenin başarılması, bu kapsamda Tanımlanmış Deniz Resmi (TDR)’nin oluşturulması, yönetimi ve dağıtımı bu projenin esas amacıdır.
Uzun Ufuk Projesi sahile konuşlu Radar İstasyonları ile birlikte; denizdeki platformlardan, İnsansız Hava Araçlarından, Deniz Karakol uçaklarından, diğer Komutanlıklar ile kamu kurum/kuruluşlarından gelen bilgileri bölgesel gözetleme merkezleri vasıtasıyla kaynaştırmaya tabi tutmaktadır.

Savunma Sanayii ile ilgileniyor.