Arjantin Kara Kuvvetleri, 36 adet M109 kundağı motorlu obüs ve 36 adet ATMOS 2000 obüsü tedarik edecek.
Zona Militar’ın haberine göre Arjantin, kara kuvvetlerini modernize etme amacıyla 72 adetlik tedarik projesi yayımladı. Bu kapsamda Elbit Systems tarafından geliştirilen ATMOS 2000 obüsü i ile ABD yapımı M109 kundağı motorlu obüsü tedarik edilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda ATMOS 2000’den 36 adet, M109 kundağı motorlu obüsünden de 36 adet tedarik edilmesi planlanıyor.
Geçtiğimiz hafta Arjantin 2024 yılı savunma bütçesini yayımlamıştı. Gelecek yılın savunma bütçesine göre Arjantin, 36 adet M109A5 obüsünün tedarik, gelişim ve modernizasyonu için 1.661.914 dolar değerinde bütçe ayırdı. Ayrıca Fransız yapımı CAESAR topçu sistemlerinin de tedarik edilebileceği belirtildi fakat bu olasılık ile ilgili bir gelişme şu anlık yaşanmadı.

Arjantin, M109 kundağı motorlu obüs ile birlikte Elbit Systems tarafından geliştirilen ATMOS 2000 topçu sistemi de tedarik edecek. 6×6 ya da 8×8 şekilde geliştirilen sistemin hangisinin tedarik edilebileceği ise henüz belli değil. 155 mm’lik bir mühimmatı kullanan sistemden 36 adet tedarik edilebileceği belirtildi. Yapılacak bu tedarikini toplam maliyeti ve teslim takvimi konusunda ise henüz bir gelişme yok.
Tedarik edilecek M109 özellikle İsviçre Ordusu tarafından kullanılan KAWEST çeşididir. Bu, 21 litrelik hazneye sahip 155/47 krom delikli top ve maksimum dolum ile 10.000 atışlık kullanım ömrü dahil olmak üzere çeşitli iyileştirmeler yapılan bir obüstür. SW Swiss Ordnance Enterprise Corporation (şu anda RUAG’ın bir parçası) tarafından M109 KAWEST’e getirilen iyileştirmelerden bazıları arasında yarı otomatik bir şarjör, taretin arkasına monte edilmiş ek bir mühimmat bölmesi (ateşlemenin etkilerini en aza indirecek şekilde yapılandırılmış) bulunmaktadır.

İlgili Olarak