Arjun tanklarına hedefleri daha seri şekilde tespit etmek ve vurmak için yapay zeka destekli atış kontrol kabiliyeti eklenecek
Armyrecognition kaynağından aktarıldığı üzere, Banglore merkezli Tonbo Imaging şirketi; yapay zeka destekli atış kontrol sistemini Hindistan’ın Chennai kentindeki devlete ait Bharat Electronics Limited (BEL) fabrikası ile işbirliği içinde kuruyor.
Şirketin açıklamalarına göre, “Tonbo Imaging, [BEL’in] yangın kontrol sistemleri talebini karşılamak için BEL, Chennai ile ortaklık yapıyor. Bu nedenle BEL, Arjun Mk1A için yapay zeka destekli elektro-optik atış kontrol sistemini üretmek ve teslim etmek üzere bize bir sözleşme verdi”.

Elpeos atış kontrol ürünü anlaşmanın bir parçası olarak teslim edilecek ve Arjun Mk1A tanklarına entegre edilecek. Tonbo Imaging web sitesine göre ELPEOS, hassas hedefleme ve uzaktan kumandalı silah sistemlerine (RCWS’ler) kolay entegrasyon için geliştirilmiş çok sensörlü bir elektro-optik cihazdır. Hedef tespiti ve coğrafi referanslama için isteğe bağlı olarak bir GPS ve eğim ölçerli bir Dijital Manyetik Pusula da kullanılabiliyor.
Ashish Dangwal tarafından bildirildiği üzere Tonbo Imaging, EurAsian Times’a sistemin üç önemli özelliği hakkında da bilgi verdi:
- Otomatik hedef tespiti, takibi ve sınıflandırması
- Düşük güç tüketimi ve ağırlık
- Yabancı ihracat ve lisans gerekliliklerinden muaf
Eylül 2021’de Hindistan, Hint Ordusu için 118 adet yerli üretim Arjun Mk1A tankının tedarik edildiğini duyurdu. Çeşitli son teknoloji sistemlere sahip olan Mk1A, hassas ve üstün ateş gücü, her türlü arazide hareket kabiliyeti ve kırılmaz çok katmanlı koruma ile donatılmıştır.
Standart zırh delici fin-stabilize atma sabotu (APFSDS) ve yüksek patlayıcılı kabak başlı mühimmatın yanı sıra, termobarik ve delici-patlayıcı mühimmat için de entegrasyona sahiptir.
Arjun Mark 1A’nın azami 500 kilometre seyir menziline ve karada saatte 58 kilometre, arazi şartlarında ise saatte 40 kilometre azami hıza sahip olduğu söylenmektedir.
Arjun MK II veya MK1A, 2.400 rpm’de 1.030 kW güç üreten Alman MTU V-90 turboşarjlı, su soğutmalı bir dizel motorla güçlendirilmiştir. Arjun Mk II’de episiklik bir vites kutusu, hidrodinamik bir tork konvertörü, mekanik bir kilitleme debriyajı, hidrodinamik bir retarder ve dört ileri ve iki geri vites bulunmaktadır.

Savaş araçları ve yaya birlikler için yapay zeka hedefleri daha hızlı tespit etmek ve dolayısıyla teknik özelliklerini (güçlü ve zayıf yönlerini) bilmek, böylece silah operatörünün (ister silah ister füze rampası olsun) hedefe saldırıp saldırmayacağına ve nasıl saldıracağına karar vermesini sağlamak için savaş araçlarına seri olarak bir yapay zeka sistemi yerleştirmenin veya yaya olarak savaşan birliklere entegre etmenin bir ‘zorunluluk’ haline geldiği açıkça görülmektedir.
Cep telefonu gibi basit bir cihaz hedefe nişan almak için yeterlidir ancak bu cihazın, veri tabanını zenginleştirmek ve e-öğrenme mekanizmasını geliştirmek için veri tabanına sürekli olarak yüklenen milyonlarca resim temelinde hedefi tanımlamak üzere tasarlanmış bir yazılımla çalışan zengin ve güçlü bir veri tabanına sahip korumalı bir veri bağlantısına sahip olması gerekir.
İlgili Olarak
Arjun ana muharebe tankından lazer güdümlü tanksavar füze atışı