ASELSAN’ın 2022 yılı faaliyet raporu yayımlandı. Raporda ASELSAN’ın uzay faaliyetlerine dair gelişmeler de yer verildi. Uzayda konumlanacağı yörüngesine yolculuğu tamamlanan TÜRKSAT-5B haberleşme uydusu ve içerisinde yer alan ASELSAN ekipmanlarına ait ilk sinyaller, uydunun yörüngesine ulaşmasıyla birlikte yer kontrol istasyonundan alındı.
İlk sinyallerin yeryüzüne iletilmesinin ardından yörünge testleri yapılan TÜRKSAT-5B uydusundaki
- ASELSAN Ku-Bant Almaç (Düşük Gürültülü Yükselteç ve Frekans Aşağı Çevirici) ve
- Ka-Bant LNA (Düşük Gürültülü Yükselteç)
ekipmanları testlerden başarılı bir şekilde geçerek uzay ortamında çalışabilirliğini kanıtladı. Bu kapsamda bahse konu ekipmanlar, 36.000 km yer sabit yörüngede THS-8 seviyesine ulaşan Türkiye’nin ilk uzay ekipmanları olmayı başardı.
TÜRKSAT 5B
Airbus Defence & Space’in E3000-EOR platformu üzerinden geliştirilen TÜRKSAT-5B uydusu, teslimatının ardından 29 Kasım 2021 tarihinde Fransa’dan ABD’ye sevk edilmişti. 19 Aralık 2021 tarihinde, ABD’nin Florida eyaletinde yer alan Cape Canaveral fırlatma kompleksinden SpaceX Falcon 9 roketiyle Türkiye saatiyle 06.58’de yörüngeye fırlatılmıştı.
TÜRKSAT-5B , frekansın tekrar kullanımı ve çoklu huzme tekniklerinden faydalanan, 18-27 GHz frekans aralığında çalışan Ku-Band ve Ka-Band teknolojileriyle kapsayacağı bölgelerde hizmet verecek. Bu bölgeler arasında Ortadoğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıl Deniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve civar ülkeler yer almakta.
Toplamda 55Gbps’lık veri aktarma kabiliyetine sahip olan TÜRKSAT-5B , Türkiye’nin veri iletişim kapasitesini 15 kat artıracak ve kapsamı altında kalan bölgelerde ticari faaliyette bulunabilecek. Ayrıca TÜRKSAT-5B, yüksek veri iletim kapasitesi sayesinde Türkiye’nin karasal altyapılarının erişemediği yerlere internet ve haberleşme olanakları sağlayabilecek.
İlgili Olarak
uzay ve savunma sanayii teknolojileri meraklısı, defenceturk.net te araştırmacısı.