ASELSAN tarafından her ay düzenli olarak yayımlanan ve ASELSAN’daki gelişmelerin ve haberlerin derlendiği a-bülten’in Ocak 2021 sayısı yayımlandı. 5 Ocak günü yayımlanan yeni bültenle birlikte, İTÜ tarafından üretilen platforma entegre edilmiş ASELSAN bileşenlerinden meydana gelen ASELSAT 3U Küp Uydusunun fırlatma için yola çıktığı duyuruldu.
Öz kaynaklı Ar-Ge Projesi kapsamında tamamen ASELSAN kaynaklarıyla geliştirilen ASELSAT 3U Küp Uydusu, 14 Ocak 2021 tarihinde SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketi ile alçak dünya yörüngesine yerleştirilmek üzere Florida-ABD’ye doğru yola çıktı.
ASELSAN tarafından geliştirilen X-Bant Verici ile küp uydu üzerinde bulunan yüksek çözünürlüklü kamera yaklaşık 30 m çözünürlükte aldığı görüntüleri yer istasyonuna aktaracak.
ASELSAT;
- Kamera görev yükü ile elde edeceği optik görüntüyü, X-Bant aşağı hat alt sistemi aracılığı ile yer istasyonuna indirecek.
- Sayısal kart görev yükü üzerinde bulunan radyasyon dozimetresi ve sıcaklık sensörü ile uzay ortamı hakkında istatiksel veri toplayacak ve de ileride geliştirilecek uydular için kaynak sağlayacak.
Uyduları kullanım alanlarına göre değil de ağırlıklarına göre sınıflandıracak olursak 1 tondan ağır uydular büyük, 500 kg ile 1 ton arasında ağırlığa sahip uydular orta, 500 kg altındaki uydular küçük uydular olarak sınıflandırılabilir.
Uyduların fırlatmasında maliyetin hala ağırlıklı temel alınarak hesaplandığını göz önünde bulunduracak olursak daha küçük boyutlara sahip uyduların tercih edildiğinin arttığını söyleyebiliriz. Tabi bu sayede tek seferde gönderilen uydu sayısının da artmasının kullanım ve üretim maliyeti açısından faydalı olduğunu da söylemek gerekir. Nano teknoloji ve bilgisayar biliminin gelişimiyle birlikte küçük uydular kendi içlerinde pek çok dala ayrılmaktadır.

Standartlara göre 10 cm küplük hacim kaplayan birimine 1U denilen küp şeklinde uydulara küp uydu denir. Küp uydular deney ve gözlemler için gönderildiği gibi uzay alanında tarihçe kazandırmak için de gönderilebiliyor. ASELSAT gibi üniversite katkılı küp uydu projelerinde öğrenciler uydunun tasarımına ve yazılımına ek olarak ekip çalışması ve geleceğin teknolojilerini iş hayatından önce deneyimlemiş ve edinmiş oluyor.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
uzay ve savunma sanayii teknolojileri meraklısı, defenceturk.net te araştırmacısı.