Türk savunma sanayiinin mobil enerji ihtiyacını karşılayan ASPİLSAN, Kayseri’de kurulacak olan üretim tesisinin temelini attı.
Türkiye’nin teknoloji hamlesine güç katmak için Savunma Havacılık Uzay Kümelenmesi Derneği (SAHA İstanbul) çatısı altında bir araya gelen firmalar savunma, sivil havacılık, uzay endüstrisinin millileşmesi için çalışmalar yürütüyor. Bu firmalardan biri olan ASPİLSAN da Türkiye’deki ilk Lityum İyon Silindirik Pil Üretim Tesisini kurarak millileşme hamlesine katkı sağlamaya hazırlanıyor.
Türk savunma sanayii başta olmak üzere otomotiv, medikal gibi birçok sivil sektörün mobil enerji ihtiyacını karşılayan ASPİLSAN, dev bir üretim tesisi kuruyor. ASPİLSAN Enerji A.Ş. Pil Üretim Tesisinin temel atma töreni, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da katılımlarıyla, Kayseri’de gerçekleştirildi. 25 bin m2 alana kurulması planlanan, Türkiye’nin ilk ve tek, şarj edilebilir lityum iyon pil hücresi üretim tesisinin, dışa bağımlılığı azaltması bekleniyor.
Yerli Ve Millî Üretim Hiç Olmadığı Kadar Önem Taşıyor
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Bakan Yardımcısı Muhsin Dere ASPİLSAN Enerji AŞ. Pil Üretim Tesisi’nin temel atma törenine katıldı.
Bakan Akar, “Li-İyon Pil Hücresi Üretim Tesisi Projesi”ni hayata geçirmenin gurur ve mutluluğunu yaşadığını belirtti. Yeni nesil batarya teknolojilerinde öncü olacak tesisin hayırlı olması temennisinde bulunan Bakan Akar, enerjinin her dönemde insanlığın en temel ihtiyaçlarının başında geldiğini ve vazgeçilmez bir kaynak olduğunu ifade etti.
Bakan Akar, “Küresel ısınmadan kaynaklı sorunların ve devletlerarası enerji rekabetinin had safhaya çıktığı günümüz dünyasında ise temiz ve yenilenebilir enerjilere olan talep her geçen gün doğal olarak daha da artmaktadır.” ifadelerinde bulundu.
Bakan Akar, açıklamalarının devamında şunları söyledi:
“Günümüzde otomobiller, ağır hizmet araçları ve hatta uçaklar dahi artık elektrikli yapılmasına yönelik dönüşüm çalışmaları sürdürülmektedir. Bu elektrikli araçların çalışabilmesi ve gelişebilmesi için de bataryalar üzerinde yapılan çalışmalara büyük ar-ge kaynakları ayrılıyor. Denilebilir ki pil teknolojileri, artık dünyayı dönüştürüyor ve adeta şekillendiriyor. Geleceğin dünyasında hayati önemde olan bu teknolojilerin yerli ve milli imkânlarla elde edilmesi ve geliştirilmesi bir gereklilik haline gelmiştir. Zira yerli ve milli üretim, yaşamakta olduğumuz bu hassas süreçte hiç olmadığı kadar önemli bir rol oynamaktadır.”
Türkiye’nin son yıllarda büyük sanayi, teknoloji ve ar-ge yatırımları gerçekleştirdiğini bildiren Bakan Akar, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği, teşvik ve destekleriyle başta TSK Güçlendirme Vakfı’na bağlı şirketlerimiz olmak üzere, teknoloji firmalarımızın ve üniversitelerimizin de üstün gayretleriyle yerli ve milli üretimde önemli mesafeler kat ettik.” dedi.
Bakan Akar, insan kaynağını da en iyi şekilde değerlendirerek, özgü tasarımlarla bu yolda ilerlendiğini belirterek, “Özellikle genç nesillerimiz, teknolojik gelişmelere daha fazla ilgi duyar hale geldi. Teknolojiyle yakından ilgilenen, teknolojik üretim odaklı düşünebilen, bu alanda yeni ve inovatif çalışmalar ortaya koyan gençlerimizin artması ülkemizin geleceği adına ümit vericidir.” ifadesini kullandı.
Dışa Bağımlılık Azalacak
ASPİLSAN, gerçekleştireceği bahse konu yatırım ile Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu bir ürünün daha yurt içinde üretebilir hale getirmeyi hedefliyor. Sadece 2016 yılı için 65 milyon dolar ithalat faturası çıkaran piller, artık yerli imkânlarla üretilebilecek.
Sektörde her yıl biraz daha büyümekle birlikte yerli ve millilik oranını artırmak, ASPİLSAN’ın en büyük hedeflerinden biri. ASPİLSAN, ilk etapta yıllık 21 milyon pil üretimini hedefliyor. Bununla birlikte, dışa bağımlılığı azaltmayı amaçlayan ASPİLSAN, sadece üretmek değil, AR-GE faaliyetleriyle de bir sistem kurmayı planlıyor.
Bahse konu amaca yönelik çalıştaylar düzenleyen ASPİLSAN, akademisyenleri ve sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Pil üretimi konusunda yeterli bilgi ve birikime sahip olduğunu belirten ASPİLSAN, sürdürülebilirliği ve dışa bağımlılığı olmayan bir üretim hedefliyor.
Tesis Özellikleri
Toplam 25.000 m2 kapalı alana kurulacak olan tesis; pil üretim, batarya paketleme, Ar-Ge merkezi, idari ve sosyal tesisleri bünyesinde barındıracaktır. Pil üretim kısmında üretilecek ilk ürünler NMC-Grafit kimyasında, 18650 ve 21700 boyutlarında silindirik tipte üretilecektir.
ASPİLSAN Enerji A.Ş. Hakkında
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketlerinden biri olan ASPİLSAN Enerji; batarya sistemleri, şarj cihazları, Ni-Cd uçak/helikopter aküleri, enerji depolama sistemleri, elektrikli araç bataryaları, elektronik kart üretimi alanında faaliyetlerine devam etmektedir. Bu faaliyetlerini Kayseri, İstanbul ve Ankara’daki üç ayrı AR-GE merkezi desteğiyle sürdürmekte olan bir firmadır.
ASPİLSAN Enerji, yalnızca savunma sanayii değil aynı zamanda sivil sektörde de ciddi bir oyuncu konumundadır. Özellikle son 5 yılda yaptığı çalışmalarla savunma sektörün dışında da çalışmalarına devam etmektedir. Otomotiv, sivil havacılık, medikal ve robotik sistemler gibi farklı alanlarda bilinir firmalarla iş birliği içerisinde ürünler geliştirmekte ve üretmektedir.
