ASSAN’ın FIRTINA obüslerine güç verecek yüksek performanslı 1000 beygir güce sahip seri hibrit güç grubu gün yüzüne çıktı.
ASSAN Group tarafından geliştirilen Seri Hibrit Güç Grubu IDEF 2025 Fuarı’nda tanıtıldı. Modern muharebe koşulları göz önünde bulundurularak geliştirilen bu sistem, özellikle zırhlı araçlar ve ağır platformlar için yenilikçi ve sürdürülebilir bir çözüm sunmak üzere geliştirme faaliyetlerine devam etmektedir. Bahse konu sistem, prototip olarak fuarda yer alırken Ekim ayından itibaren FIRTINA obüsü üzerinde saha testlerinin yapılması planlanıyor.
Leopard 2 ve M60T tanklarının bakım ve onarımlarında görev alan ASSAN, kendi öz kaynaklarıyla 1360 kW güç kapasitesine sahip Seri Hibrit Güç Grubu’nu geliştirmiştir. Bu güç grubu, 2 adet 450 kW elektrik motoru (toplam 900 kW) ve 460 kW sıralı 6 silindirli dizel motorundan elde edilmektedir. Bu yapı sayesinde sistem, hem tam elektrikli hem de dizel destekli hibrit çalışma kabiliyeti sunarken, modüler bir sistem olmasından dolayı bakım ve onarım durumlarında kolaylık sağlamaktadır.

Tam tork vektörleme özelliği ile yüksek manevra kabiliyeti sunarken tüm güç yönetimi ise entegre yazılımlar aracılığıyla otomatik olarak optimize edilir. Seri hibrit güç grubu; maksimum 67 km/sa hıza erişebilirken tam yüklü halde 0’dan 32 km/sa hıza 7 saniyeden kısa sürede ulaşabilmektedir. %60 tırmanma kabiliyeti ve %30 yan eğimde çalışabilmektedir.
130 kWh yarı katı hal pili, hızlı şarj özelliği sayesinde 0.5 saatten kısa sürede tam dolum yapabilmektedir. Bunlara ek olarak güç grubu, -32°C ile +49°C arasındaki zorlu iklim koşullarında sorunsuz çalışacak şekilde tasarlanmıştır. 600 km menziliyle, uzun süreli görevlerde kesintisiz performans sunmaktadır.
Seri hibrit güç grubu; savaş modu, ekonomi modu, sessiz mod ve jeneratör modu olmak üzere 4 farklı çalışma moduna sahiptir. Bu modlar, operasyonel ihtiyaca göre hem enerji tüketimini hem de termal ve akustik iz seviyesini optimize eder.
Tüm bu özellikleriyle ASSAN Seri Hibrit Güç Grubu, sadece yüksek performans ve çeviklik değil, aynı zamanda konvansiyonel güç gruplarına göre %40 daha düşük yakıt, bakım ve işletme maliyeti ile ekonomik verimlilik de sunar. Aynı zamanda modüler yapısı, farklı araç platformlarına kolayca entegre edilmesine olanak tanır.
İlgili Olarak
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi. Savunma sanayii araştırmacısı.