SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, TEKNOFEST 2021 Roket Yarışması’nda TEKNOFEST’in savunma sanayi için önemi ve geliştirme çalışmaları devam eden donanma silah sistemleri üzerine açıklamalarda bulundu.
TEKNOFEST’in yarışma işlevinin yanında savunma sanayi için insan ve teknoloji kaynakları açısından da önemine değinen Demir; yarışmanın roketi atmaktan ibaret olmadığını, katılımcıların takibe alındığını ve sektöre kazandırıldığına değindi. Önceki yarışmalara katılan 20 kişinin şu an ROKETSAN’da çalışmasını buna bir örnek olarak verdi.
https://twitter.com/SavunmaSanayii/status/1435955247244054528
SSB Başkanı İsmail Demir aynı zamanda katılımcıların geliştirdiği ürünlerin teknolojik açıdan savunma sanayiye kazandırılabildiğini belirtti. Konuyla ilgili olarak
“Burada sadece ‘roketler yapılıp atıldı, bitti’ değil, bilfiil alanda kullanılabilecek ürünler veya birazcık modifikasyon değişiklikle alanda kullanılabilecek ürünler meydana getirebiliyoruz. Bir ekibimiz, roket belli bir irtifa çıktıktan sonra, roketten çıkan bir İHA yaptı. Bu, hareket alanına önemli bir kavram getirebilir. İHA’lara yeni bir harekat konsepti getiren buluşlar buradan çıkabiliyor. Akıncı ve Aksungur İHA’larımız, burada ortaya konulan deneysel anlamdaki ürünlerin biraz daha değişiklikle alanda kullanılmasını getirecekler.”
açıklamalarında bulundu.
“ATMACA füzemizin denizaltından atılan versiyonu üzerinde çalışıyoruz”
Deniz sistemleri üzerinde çalışmaların da devam ettiğini söyleyen Demir, AKYA ağır sınıf torpidonun devreye sokulmakta olduğunu ve ATMACA gemisavar füzesinin denizaltılardan atılabilen bir versiyonu üzerinde çalışıldığını açıkladı. Ayrıca ATMACA’nın karadan karaya sürümü olan Kara ATMACA’nın çalışmalarının devam ettiğine de değindi.
Denizaltılarımız için uyarlanan ATMACA, torpidolara kıyasla çok daha uzun menzilli bir angajman alternatifi sunacaktır. Ayrıca kendi başına tespiti zorlaştıracak (azaltılmış radar kesit alanı, düşük seyir irtifası…) önlemlere sahip olan ATMACA gemisavar füzeleri denizaltılardan atıldığında yapılacak bir saldırıya tepki verilmesini daha zor hale getirecek.
Denizaltı ATMACA füzesinin konsept olarak UGM-84 Sub Harpoon gemisavar füzeleri ile benzerlik göstermesi beklenebilir. UGM-84 Harpoon, denizaltıların 533 mm torpido kovanlarıyla uyumlu bir taşıyıcı kapsül aracılığıyla denizaltından yüzeye ulaştıktan sonra RGM-84 Harpoon gibi katı yakıtlı roket aracılığıyla uçuşuna başlar ve seyre turbojet motoru ile devam eder.
Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi, askeri araçlar ve silah sistemleri odaklı savunma sanayi araştırmacısı.