Conflict Watch Psf’in aktardığına göre, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin Dağlık Karabağ sorunuyla ilgili olarak karşı hamleleri devam ediyor. Ermenistan’ın artan provakatif adımları karşısında Azerbaycan, Pakistan menşeili KRL-122 Ghazab 122mm Çoklu Namlulu Roketatar Sistemini bölgede konuşlandırdı. KRL-122, RUS BM-21 Grad Çok Namlulu Roket Atar sistemi ile entegre çalışmaktadır.
Pakistani made KRL-122 Ghazab 122mm MLRS supplied to Azerbaijan can be seen in action during ongoing border conflict between Azerbaijan and Armenia.
On 1st sep, it was reported that firing on Nagorno-Karabakh erupted in which 4 Armenian soldiers died and 3 Azerbaijani… pic.twitter.com/vSf2OAx20I— Conflict Watch PSF (@AmRaadPSF) September 5, 2023
KRL 122, BM-21 Grad ÇNRA sistemi ile birlikte çalışan, başlangıçta bir Isuzu kamyon şasisine monte edilen daha sonra Reo M35 kamyon platformuna uyarlanan bir roketatar sistemidir. Bazı kaynaklar bu sistemi “Gazap” olarak adlandırmaktadır. KRL-122, hem orijinal Sovyet roketlerini hem de Pakistan tarafından geliştirilen yerli Yarmuk Roketini fırlatabilmektedir. Geliştirilmiş 122 mm’lik roketleri ile maksimum 40 kilometrenin üzerinde menzile ulaşma kabiliyetine sahiptir.
KRL-122 araçlara monte edilebilmekte veya römorka monteli bir sistem olarak kullanılabilmektedir. Bahse konu olan durumda orijinal BM-375 Grad gibi bir Ural-21D 6×6 kamyon şasisine dayanıyor gibi görülmektedir.
KRL-122, kabloya bağlı bir uzaktan kumanda cihazı kullanılarak aracın kabininden veya fırlatıcıdan yaklaşık 50 ila 60 metre uzakta bulunan korunaklı bir konumdan uzaktan çalıştırılabilen elektrikli ateşleme mekanizmasına sahip olmakla birlikte 180° hareket kabiliyeti sunmaktadır. Hem elektrikli hem de manuel kontrol seçenekleri sunarak yüksekliği 0-55° arasında ayarlayabilmektedir.
Roket atışı için 30 tüpü bulunan KRL-122, ağırlıklı olarak Pakistan Mühimmat Fabrikaları tarafından imal edilen standart 122 mm Grad kanatlı stabilize roketler kullanmaktadır. Ek olarak, sistem karadan karaya atışlar için tasarlanmış 122 mm ÇNRA Yarmuk roketini ateşleme kabiliyetine sahiptir. Yarmuk roketi, parçalanma ve patlama etkilerinin bir kombinasyonunu sağlamaktadır. Personel ve hafif zırhlı yapılara karşı kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
122 mm’lik roketler; dolu savaş başlığı fünyesiz 18,4 kg’dan fünye ile 19,4 kg’a, itici ağırlığı 20,4 kg’a, toplam roket uzunluğu 2.875 mm’ye ve yaklaşık 66 kg’lık tam roket ağırlığına sahiptir. 400 metre/saniyelik bir namlu çıkış hızına ulaşabilmekte ve 20 kilometrelik bir menzile sahiptir.
İlgili Olarak
Sırp şirket ‘Tamnava’ 122 mm/267 mm ÇNRA sistemlerini tanıttı
Uluslararası İlişkiler Öğrencisi. Uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı