Azerbaycanlı pilotların devam eden Bayraktar AKINCI TİHA eğitimlerinin yakın zamanda tamamlanması ve ana vatana dönmeleri bekleniyor. Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov yaptığı açıklamada, “(Teknofest Azerbaycan) Bizi ilgilendiren Akıncı ile de derinden tanış olduk. Ben bunu sır etmeyeceğim, bu istikamette Türkiye’de eğitim gören ilk takım birkaç güne Azerbaycan’a dönecek.” ifadelerine yer verdi.
T3 Mütevelli Heyeti Başkanı ve Baykar Teknoloji Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST’in düzenlendiği Bakü’de Haber Global’de Azerbaycan’a Bayraktar AKINCI TİHA ihracatını ilk kez açıklamıştı. Bayraktar, “Bir mühendis olarak bizlerin vazifesi yüksek teknoloji geliştirmek olsa da asıl bunun nerede nasıl, hangi maksatla kullanıldığı. Karabağ muhaberesinde Bayraktar SİHA’ların gösterdiği, Türk ordularının gösterdiği performans bizler için mühendisler olarak en büyük gurur nişanesidir. Haluk Bayraktar ve bana Karabağ Nişanı tevdi edildi. En büyük gururla aldığımız nişanlardan diyebilirim. İnşallah AKINCI’yı da Azerbaycan semalarında göreceğiz.” diye konuştu.
🔴Selçuk Bayraktar'dan 🇹🇷AKINCI TİHA ile kol uçuşu
🔸Selçuk Bayraktar, Azerbaycan Hava Kuvvetleri’ne ait MiG-29 savaş uçağı ile uçtu.
🔗https://t.co/brNj0qPJA9 pic.twitter.com/9gsJtmGKJy— Defence Turk (@Defence_Turk) May 25, 2022
AKINCI TİHA ihracatı için 3 ülkeyle sözleşme imzalandı!
Baykar Teknoloji üretimi Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı ihracatı için üç ülkeyle sözleşme imzalandı. İhraç edilen ülkelerin isimleri ve kaç sistem aldıkları açıklanmadı. Bu ihracat sayesinde ülkelere MAM ailesinin yanı sıra KGK, HGK ve LGK gibi mühimmatların satışı gerçekleşebilir.
Baykar, Bayraktar AKINCI TİHA için şimdiye kadar 3 ülke ile ihracat sözleşmesi imzalandığını açıkladı. Yapılan sözleşmeler kapsamında Bayraktar AKINCI TİHA ve yer sistemlerinin 2023 yılından itibaren periyodik olarak teslim edilmesi hedefleniyor. İlk milli İHA ihracatını 2012’de gerçekleştiren Baykar, 2021’de 664 milyon dolarlık S/İHA sistemi ihracatını tamamlayarak gelirlerinin %80’den fazlasını ihracattan elde etti. Milli TİHA Bayraktar AKINCI’ya ilgi duyan birçok ülke ile görüşmeler devam ediyor.
6 AKINCI Görevde
29 Ağustos 2021’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle envantere giren Bayraktar AKINCI TİHA’lar hâlihazırda güvenlik güçleri tarafından aktif olarak operasyonel görevlerde kullanılıyor. Şu ana kadar güvenlik güçleri envanterine 6 adet Bayraktar AKINCI TİHA girdi.
Kendi sınıfında dünyanın en ileri teknolojik sistemi haline gelmesi için çalışılan Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı Sistemi, yerli ve milli olarak üretilen MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM-A gibi mühimmat, füze ve bombayla donatılacaktır. Geçtiğimiz günlerde Roketsan tarafından geliştirilen Teber-82 Güdüm Kiti ile deniz yüzeyindeki hedefe yönelik başarılı bir atış testi gerçekleştiren Bayraktar AKINCI, aynı zamanda milli havacılık tarihimizin irtifa rekorunun da sahibi. Test uçuşlarına devam eden Bayraktar AKINCI B TİHA, 11 Mart 2022’de gerçekleşen test uçuşunda 40.170 feet yüksekliğe çıkarak havacılık tarihimizin irtifa rekorunu kırmıştı.
Temel uçuş performans kriterleri
- 40,000 Feet Uçuş İrtifası
- 24 Saat Havada Kalış Süresi
- Çift Yedekli SATCOM + Çift Yedekli LOS
- Tam Otomatik Uçuş Kontrol ve 3 Yedekli Otopilot Sistemi (Triple Redundant)
- Yer Sistemlerine Bağımlı Olmaksızın Tam Otomatik İniş ve Kalkış Özelliği
- GPS Bağımlılığı Olmaksızın Dahili Sensör Füzyonu İle Seyrüsefer Özelliği
Gelişmiş Özellikler
-
- Tam Otomatik Seyir ve Rota Takibi Özelliği
- Dahili Sensör Füzyonu Destekli Hassas Otomatik Kalkış ve İniş Özelliği
- Tam Otomatik Taksi ve Park Özelliği
- Yarı Otonom Uçuş Modları Desteği
- Hata Toleranslı ve 3 Yedekli Sensör Füzyonu Uygulaması
- Çapraz Yedekli YKİ Sistemi
- Özgün Yedekli Servo Aktüatör Birimleri
- Özgün Yedekli Lityum Tabanlı Batarya Birimleri
İlgili Olarak
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.