Bahreyn için üretilen F-16 Block 70 savaş uçakları, Güney Carolina’dan Bahreyn’e doğru yola çıktı.
Lockheed Martin, 6 Mart 2024 tarihinde 3 adet F-16 Block 70 savaş uçağının Güney Carolina’dan Bahreyn’e doğru yola çıktığını duyurdu. F-16 savaş uçaklarını kullanan ilk Körfez İşbirliği Konseyi üyesi olan Bahreyn, şimdi de F-16 Block 70 varyantını filosuna dahil eden ilk ülke olacak. Lockheed Martin bugüne kadar Bahreyn için 5 adet F-16 Block 70 üretti. Buna ek olarak 11 adet F-16 Block 70 de çeşitli üretim ve test aşamalarında bulunuyor. İlk savaş uçakları Kaliforniya’daki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’nde 416. Uçuş Test Filosu ile uçuş test görevlerini üstleniyor.
Lockheed Martin Başkan Yardımcısı OJ Sanchez, F-16’nın savaş alanındaki öneminin altını çizerek şu ifadelere yer verdi:
“F-16 Block 70’in tanıtılmasıyla birlikte avcı uçağı yeteneklerinde önemli bir sıçramaya tanık oluyoruz. Kendini kanıtlamış bu platformun entegrasyonu Bahreyn Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin hava sahasını etkin bir şekilde korumasını ve dünya çapındaki müttefikleriyle iş birliği yapmasını sağlayacaktır. 25 ülkede 3.100’den fazla F-16’nın operasyonel olması, F-16’nın son derece güvenilir ve çok yönlü bir avcı uçağı olarak ününü ortaya koymaktadır.”
Savaş yeteneklerinde önemli bir ilerlemeyi temsil eden F-16 Block 70, 4.5 nesil teknolojinin ön saflarında yer almaktadır. Bu uçaklar APG-83 AESA Radarı, gelişmiş aviyonikler ve yeni güvenlik sistemleri ve sofistike silah platformları içeren modernize edilmiş bir kokpit ile donatılmıştır.
Ek geliştirmeler, daha uzun menzil için konformal yakıt tankları, geliştirilmiş performans motoru ve 12.000 saatlik yapısal hizmet ömrüne sahiptir. Önemli bir güvenlik özelliği olan ve 2014’ün sonlarında tanıtılan Otomatik Yer Çarpışma Önleme Sistemi (Auto GCAS), pilot hayatının kurtarılmasında önemli bir rol oynayarak uçağın üstün güvenlik ve performans yeteneklerini ortaya koymuştur.
Bahreyn’in ilk F-16 Block 70 savaş uçağı tanıtılmıştı
Bahreyn’in Lockheed Martin’den sipariş ettiği 16 uçaktan ilki ABD’nin Güney Karolina eyaletinde bulunan Lockheed Martin tesislerinde tanıtılmıştı. Paylaşılan tanıtım lansmanı görsellerinde Bahreyn, ABD ve şirket yetkililerinin olduğu göze çarpmıştı. Upstate Business Journal tarafından yapılan habere göre uçak Bahreyn’e uçmadan önce ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’nde ek uçuş testlerine tabii tutuldu.
İlgili Olarak
Türkiye’ye F-16 Block 70 savaş uçağı tedarikine Senato’dan itiraz