Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Turkish Heritage Organization”ın internet üzerinden düzenlediği, panele katılarak değerlendirmelerde bulundu.
Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin neredeyse 1800 kilometre sınırının olduğuna dikkati çeken Bakan Hulusi Akar, “Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi enerji denklemin dışında tutan enerji projeleri başarısızlığa mahkumdur. Biz bölgede barış ve istikrarın, diyalog ile başarılabileceğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Doğu Akdeniz üzerinde hâkim olma amacı, kıyısı olmadığı halde çalışmalar yapmakta ısrarcı olan ülkelere göre daha anlaşılabilir olmakla birlikte, mevcut senaryolar Türkiye’nin her halde konu dışında kalmayacağını göstermektedir. Avrupa’da tüketimi sağlanan toplam doğalgazın yarısı Rusya’dan karşılanırken, Doğu Akdeniz’de bulunan gazın Avrupa’ya gitmesiyle, Rusya’ya olan bağımlılığın azalacağı bilinmektedir. Ancak Kıbrıs üzerinden Avrupa’ya gidecek söz konu hattın, Türkiye’nin MEB kabul ettiği alandan geçmeden ulaştırılması mümkün gözükmezken, bu yönüyle diğer ülkelerin çalışmalarını büyük ölçüde engellediği bölgede arama ve sondaj faaliyetleriyle aktifliğini korumaktadır. Diğer taraftan Türkiye doğalgaz aktarımı konusunda köprü olacak ülke konumunu sürdürmekte iken, bölgeye kıyısı bulunan ülkelerle siyasi, ekonomik veya politik sorunlar yaşadığı ilişkileri kapsamında devamlılığını koruyacak şekilde konu dışı bırakılmak istenmesi 2017 yılında Yunanistan, GKRY ve İsrail arasında imzalanan ve Yunanistan’ın köprü görevini üstlenmesini amaçlayan anlaşma ile gözler önüne serilmiştir.
Doğu Akdeniz ve NAVTEX
Türk Donanması tarafından Doğu Akdeniz’de icra edilecek füze atış testlerine yönelik olarak yeni bir NAVTEX 23 Temmuz 2020’de yayımlandı. Doğu Akdeniz’de ilan edilen yeni NAVTEX kapsamında icra edilecek atış testleri 18 Ağustos 2020 tarihinde saat 06:00 ve 15:00 arasında gerçekleştirilecek. Yayınlanan bahse konu NAVTEX bölgesi ise Antalya Körfezi’nde bulunan Meis Adası’nın doğusunda yer alıyor. İcra edilecek test atışları sonrası bahse konu NAVTEX bölgesi yürürlüklükten kalkacak.
Adalar Denizi’nde NAVTEX ve İHA’lar
Oruç Reis araştırma gemisini 21 Temmuz 2020 tarihinden itibaren,Doğu Akdeniz’de yeni bir sismik araştırma faaliyetinde bulunacağı ilgili yayımlanan bir NAVTEX (Denizcilere Duyuru) Yunanistan tarafından sert bir üslupla karşılanmıştı. Özelikle yayınlanan NAVTEX ile Adalar Denizi’nde Yunanistan Donanmasının alarm durumuna geçtiği ifade ediliyor.
Türk Donanması ise NAVTEX öncesi dönemde de bölgede İHA platformları ile etkin bir şekilde İGK faaliyetlerini yürütmekteydi. NAVTEX sonrasında Türk Donanmasının bölgedeki İGK faaliyetleri personeli herhangi bir risk ortamına sokmadan rutinde de olduğu gibi 7/24 esaslı olarak devam ediyor.
İlgili Olarak

Savunma Sanayii ile ilgileniyor.