Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile Donanma Komutanlığına geldi.
Yüksek Askeri Şura kararları kapsamında 30 Ağustos itibarıyla oramiralliğe terfi eden Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Oruç Reis araştırma gemisine refakat eden askeri gemilerin komuta edildiği Donanma Komutanlığında inceleme ve denetlemelerde bulunuyor.
Oruç Reis araştırma gemisi için yeni NAVTEX ilan edilmişti
Türkiye Cumhuriyeti Oruç Reis araştırma gemisinin faaliyetlerine ilişkin olarak Doğu Akdeniz’de yeni NAVTEX (Denizcilere Duyuru) ilan etmişti. NAVTEX kapsamında 10-23 Ağustos 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecek faaliyetler için yapılan ilan, Türk Deniz Kuvvetleri Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı tarafından duyurulmuştu.
Doğu Akdeniz’de Gerçekleştirilen Araştırma Faaliyeti
Doğu Akdeniz ve Adalar Denizi’nde Türkiye Cumhuriyeti’nin ve KKTC’nin meşru haklarını korumaya yönelik faaliyetler tüm hızıyla devam ediyor. 21 Temmuz 2020 tarihinden itibaren, Oruç Reis araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’de yeni bir sismik araştırma faaliyetinde bulunacağıyla ilgili bir NAVTEX yayımlanmıştı. Bahse konu NAVTEX, Yunanistan tarafından sert bir üslupla karşılanmıştı.
Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’deki araştırma faaliyetine ilişkin açıklamasına cevap olarak, “Söz konusu sahanın bir bölümünde Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemimiz esasen geçmiş yıllarda faaliyette bulunmuştu.Hal böyle olmasına rağmen Yunanistan bu araştırma faaliyetimize itiraz ederek, araştırma sahasının kendi kıta sahanlığında olduğunu iddia etmiştir. Yunanistan bu iddiasını başta Meis olmak üzere, kendi ana karasından uzaktaki adalarının varlığına dayandırmaktadır. Yunanistan’ın bu maksimalist kıta sahanlığı iddiası uluslararası hukuka, içtihata ve mahkeme kararlarına aykırıdır.” ifadelerinde bulunmuştu.
Yayımlanan NAVTEX ile birlikte, Adalar Denizi’nde bulunan Yunanistan Donanmasının alarm durumuna geçtiği ifade edilmişti. Bahse konu süreç içerisinde, Yunanistan Donanmasının personel izinlerini iptal ettiği aktarılmıştı.
Güvenlik güçleri tarafından yapılan uzun süreli gözetleme gibi görevlerin Adalar Denizi’nde icrası, Türk Donanması tarafından İHA sistemleri ile gerçekleştirilirken Yunan Donanması tarafından insanlı hava araçları kullanmakta. Türk Donanmasının İGK faaliyetleri personeli herhangi bir risk ortamına sokmadan rutinde de olduğu gibi 7/24 esaslı olarak devam ediyor.
ORUÇ REİS Araştırma Gemisi
Ülkemizin deniz yetki alanları başta olmak üzere tüm denizlerde arama ve araştırmaların etkin bir şekilde icra edilmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlar koordinasyonunda MTA ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı işbirliğinde 2012 yılında tamamen yerli imkanlarla inşasına başlanan ve ileri teknoloji ürünü birçok bilimsel ve teknik ekipmanla donatılan ORUÇ REİS milli araştırma gemisinin 23 Haziran 2017 tarihinde geçici kabulü yapılmıştır. 2017 yılı Ağustos ayı içerisinde operasyon test, eğitim ve tecrübe faaliyetlerine başlandı.
ORUÇ REİS Araştırma Gemisi, modern sevk ve manevra sistemleriyle birlikte, jeofizik (2B/3B derin sismik, gravite, manyetik) sistemler ve deniz tabanı ayrıntılı görüntüleme/haritalama sistemleri, uzaktan kumandalı sualtı aracının (ROV) yanı sıra, su kolonu ve deniz tabanından jeolojik örnekleme yapabilecek ekipmanla donatılmış olup, gemide alınan verilerin işlenmesi, analizi ve değerlendirmesine yönelik jeoloji, jeofizik, hidrografi, oşinografi ve biyoloji araştırma laboratuvarları yer almaktadır. Gemide ayrıca uluslararası standartlarda bir helikopter pisti bulunmakta.
Açık denizlerde iki ve üç boyutlu derin sismik araştırmalar yapabilecek kapasitede modern sevk ve manevra sistemleriyle donatılan ORUÇ REİS gemisi ile petrol ve doğal gaz araştırmalarının yanı sıra kara alanlarımızın deniz altındaki devamlılıklarının izlenmesi bağlamında kıta sahanlığı gibi stratejik öneme haiz bilimsel araştırmalar da etkin bir şekilde icra edilebilecek. Ayrıca, gemi ile deniz tabanından itibaren 15.000 m derinlikteki jeolojik yapılar görüntülenebileceği gibi, modern uzaktan kumandalı su altı aracı (ROV) ile 1.500 m su derinliğindeki deniz tabanı ayrıntılı olarak izlenebilecek, deniz suyundan ve tabanından numune alınarak ölçüm ve analizler anında yapılabilecektir.
İlgili Olarak
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.