Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bayraktar TB2 ve ANKA SİHA sistemlerinin Avrupa ülkesine ihracatının sinyalini verdi.
Bakan Varank SAHA İstanbul ve İstanbul Sanayi Odası iş birliği ile online olarak düzenlenen “Savunma Sanayiinde Yerli ve Millî Üretim” temalı “3. Savunma Sanayii Buluşmaları” etkinliğinde önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Varank yaptığı konuşmasında yerli ve millî olarak geliştirilen ve üretilen SİHA sistemleri Bayraktar TB2 ve ANKA’nın Avrupa ülkesine ihracatına yönelik ilk sinyali verdi.
Zorluklara rağmen bugünlere kadar Türk Savunma Sanayii kurumlarının çok iyi işler başardığını vurgulayan Varank, Ukrayna’ya, Katar’a, Azerbaycan’a ve Tunus’a yaptığımız SİHA satışlarını referans göstererek yeni ihracatlar için ilk sinyali verdi. Varank konuşmasında ise,
“İnanıyorum ki özellikle son 5 yılda yaptığımız yatırımlar çok daha kısa süre içinde ülkemizi savunma sanayisinde devler ligine çıkaracak. Aslında bunun sinyallerini son yaptığımız büyük çaplı yurt dışı satışlarla almaya başladık. Ukrayna’ya, Katar’a, Azerbaycan’a ve Tunus’a yaptığımız SİHA satışları. İnanıyorum ki çok yakın zamanda Avrupa semalarında da Türkiye’den satın alınan Bayraktar’ların ve Anka’ların uçtuğunu göreceğiz. Birleşik Krallık Savunma Bakanı Ben Wallace’ın SİHA’larımız için kullandığı ifade ‘game changer’ yani oyunun kurallarını değiştiren teknoloji. Bu açık bir şekilde bu alanda Türkiye’nin üstünlüğünün kabul edilmesi, artık kuralları Türkiye’nin belirlediğini itiraf etmek demek.”
ifadelerinde bulundu.
Bayraktar TB2 SİHA Teslimatları
Türkiye Cumhuriyeti güvenlik güçleri tarafından 280 bin saati aşkındır kullanılan Bayraktar TB2 S/İHA sistemi Fırat Kalkanı Harekâtında kullanıldı, özellikle Zeytin Dalı Harekâtında 5300 saat zorlu meteorolojik şartlarda görev yaptı. Barış Pınarı Harekâtında da başarıyla görev yapan Bayraktar TB2 S/İHA sistemleri son olarak Bahar Kalkanı Harekâtında kullanıldı ve yapılan bütün görevlerin yüzde 80’inden fazlasını başarıyla tamamladı.
Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar tarafından aktarıldığı üzere güvenlik güçlerine bugüne kadar toplam 154 adet Bayraktar TB2 S/İHA teslimatı gerçekleştirildi. Selçuk Bayraktar ürettikleri Bayraktar TB2 S/İHA sistemlerinin dört ülke envanterinde yer aldığını açıkladı. Türkiye Cumhuriyeti, Azerbaycan Cumhuriyeti, Katar ve Ukrayna güvenlik güçleri Bayraktar TB2 S/İHA sistemlerini aktif olarak kullanmaktadır.
Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğünün envanterinde halihazırda 228+ adet mini İHA 100.000+ uçuş saatini tamamladı. Ayrıca Türk güvenlik güçlerinin yanı sıra Azerbaycan, Katar ve Ukrayna ordularında kullanılan 154 adet Bayraktar TB2 S/İHA 280.000 saati aşkın uçuş icra etmiş durumda. Baykar Savunma tarafından güvenlik güçlerinin kullanımına sunulan 382+ İHA platformu 380.000 saati aşkın uçuş gerçekleştirerek Türk havacılık tarihinde önemli bir ilke imza atmış oldu.
ANKA SİHA İlk İhracat Tunus’a
Son yıllarda üretim kapasitesini geliştiren ve yeni başarılara imza atan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), yeni bir ihracat anlaşmasına imza atmıştı. 2019 yılında Tunus Savunma Bakanlığı ve TUSAŞ arasında gerçekleşen ikili görüşme, ANKA İHA satın alımı için başlamıştı. 2020 yılının ilk aylarında İHA eğitimi ve finansman konuları netleştirilerek görüşmelerde ilerleme sağlanmıştı. TUSAŞ, Tunus Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na 3 adet ANKA-S İHA ve 3 adet Yer Kontrol Sistemi teslimatı gerçekleştirecek.
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil döneminde gerçekleşen ilk platform hava aracı ihracatının finansmanı da Türk EXIMBANK tarafından yapılacak. Görüşmeler neticesinde Tunus’a verilen kredi şartlarının uygun olarak gerçekleştirilmesi ve sözleşme kapsamındaki karşılıklı yükümlülüklerin tamamlanmasıyla ihracat programının da başlamış olduğu aktarıldı. TUSAŞ ile Tunus Hava Kuvvetleri arasında yapılan ihracat anlaşmasının yaklaşık değeri 80 milyon ABD doları. Ayrıca ihracat anlaşması sonrasında 52 Tunus pilotu ve bakım personellerine Ankara’da bulunan TUSAŞ tesislerinde gerekli eğitimler verilecek.
ANKA+ çalışmaları sürüyor
TUSAŞ mevcut ANKA İHA sistemlerini geliştirmeye ve yeni kabiliyetler eklemeye devam ederken ANKA ailesi için daha gelişmiş ANKA+ modeli için de çalışmalarını sürdürüyor.
ANKA’nın gelişmiş modeli olan ANKA+’nın havada daha uzun kalış süresine ve daha yüksek faydalı yük kapasitesine sahip olması bekleniyor. ANKA+’ya Hassas Güdüm Kiti (HGK) ve Kanatlı Güdüm Kiti (KGK) entegrasyonu yapılması bekleniyor.
Defence Turk Dergisinin 2. sayısı çıktı. Dergiye ulaşmak için tıklayınız.
İlgili Olarak
Tunus’a 150 milyon dolarlık silah ihracatı: ANKA-S İHA, Kirpi, Ejder Yalçın…
Defence Turk Yayın Koordinatörü. Türk Savunma Sanayii özelinde; savunma teknolojileri, stratejileri ve politikaları araştırmacısı ve takipçisi.