Bangladeş, Çin yapımı Chengdu J-10C savaş uçakları ve TUSAŞ tarafından geliştirilen T-129 ATAK taarruz helikopterleri ile ilgileniyor.
Defense Technology tarafından yapılan habere göre Bangladeş’in Çin yapımı olan Chengdu J-10C savaş uçağı ile T-129 ATAK helikopteri ile ilgilendiği belirtildi. Defence Blog tarafından yapılan habere göre ise Bangladeş’in J-10C modelinden 16 adet tedarik edebileceği kaydedildi. Çin yapımı uçaklara olan ilgisi ise ilk olmayan Bangladeş halihazırda birden fazla Türk sistemi kullanmakta.
Bu bağlamda Bangladeş’in envanterinde Bayraktar TB2 S/İHA, TRG-230 ve TRG-300 ÇNRA’lar yer almaktadır. Ayrıca Bangladeş Hava Kuvvetleri, savaş uçağı tedarikinde ise 2018 yılında J-10C’nin performansının incelemesini yapmak üzere Çin’e bir heyet göndermişti. Aradan geçen yıllardan sonra uçağın Bangladeş tarafından tedariki ile ilgili bir gelişme yaşanmamıştı.
J-10C savaş uçağı tedarikinin gündeme gelmesi ise Bangladeş Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Hasan Mahmood Khan’ın yerel Bangladeş basınına yaptığı açıklamalar neticesinde ortaya çıktı. Khan, Bangladeş Hava Kuvvetleri’nin modernize ve güçlendirilmesi gerektiğini vurgularken aynı zamanda uçak ve taarruz helikopteri tedariki için her türlü çabayı gösterdiklerini ifade etti.
Bazı kaynaklar Khan’ın J-10C’den açıkça bahsettiğini öne sürerken, diğer kaynaklar ise açıklamalarının daha geniş kapsamlı olduğunu ve model belirtmeden çok amaçlı savaş uçakları ve saldırı helikopterlerinin aktif olarak değerlendirildiğini belirtmekte. Söz konusu spekülasyonlar, geçtiğimiz Ağustos ayında Bangladeş’in modernizasyon programının bir parçası olarak J-10C’yi değerlendirdiği raporlarla da örtüşmektedir.
Bangladeş Rafale savaş uçaklarıyla da ilgileniyordu
Geçtiğimiz Kasım ayının başında Avionslegendaires tarafından yapılan habere göre Bangladeş’in Fransız yapımı Rafale uçaklarının F3-R ve F4 versiyonundan iki filo almak için müzakereleri yürüttüğü belirtilmişti. Fakat Bangladeş yetkililerinden olası tedarik ile ilgili bir açıklama henüz yapılmadı.
Başbakan Muhammed Yunus liderliğindeki geçici hükümet tarafından yürütülen bu müzakereler, Bangladeş Hava Kuvvetleri’ni (BAF) modernize etmek, hava savunma yeteneklerini, deniz saldırı gücünü ve karşı saldırı operasyonlarını geliştirmek için başlatıldı.
Olası tedarik ile ilgili haberler için Bangladeş Hava Kuvvetleri yalanlama yapmasa da Dakka’daki parlamento üyeleri bu sessizliğin Fransa ile müzakereleri gizli tutmak için bir taktik olduğunu öne sürüyor. Devam eden müzakerelerde Fransa Hava ve Uzay Kuvvetleri stoklarından 4 adet Rafale F3-R ve 8 adet de Rafale F4 savaş uçağının Bangladeş’e teklif edileceği iddia edilmişti.
İlgili Olarak
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi. Tarih, uluslararası ilişkiler ve savunma sanayii araştırmacısı