Belarus, hava savunmasını Rusya’dan tedarik ettiği modernize edilmiş Tor-M2E hava savunma sistemleri ile güçlendiriyor.
Belarus Savunma Bakanlığı 21 Kasım tarihinde Rusya’dan bir batarya daha Tor-M2E hava savunma sistemi teslim aldığını açıkladı. Demiryolu ile teslim edilen sistemlerin, Rus mühendislerce Ukrayna’ya yönelik son askeri operasyonlar sırasında edindikleri tecrübeler ışığında, küçük boyutlu hava araçlarına karşı koymaya yönelik ayarlamalar da dahil olmak üzere, operasyonel deneyimlere dayalı olarak modernize edildiği aktarıldı.
Gerçekleşen teslimat bağlamında açıklamalarda bulunan Tümgeneral Andrei Lukyanovich, “Hava Kuvvetleri ve Hava Savunma Kuvvetleri’nin uçaksavar füze tugaylarından birine ulaşan bir başka Tor-M2 bataryası da yakında hava savunma görevine başlayacak ve Minsk şehri için hava savunma koruması sağlayacak.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Albay Andrei Severinchik ise söz konusu sistemlerin kısa reaksiyon süreleri, yüksek hareket kabiliyeti ve çok çeşitli hava tehditlerini hedef alma kabiliyetine sahip olduğunu kaydetti. Severinchik teslimatı, birleşik bölgesel hava savunma sisteminin güçlendirilmesi amacıyla Belarus ve Rusya arasındaki askeri-teknik iş birliğinin bir örneği olarak nitelendirdi.
Bahse konu teslimat, iki ülke arasında ortak eğitim ve tatbikatları da içeren daha geniş kapsamlı savunma iş birliğinin bir parçası niteliğindedir. Aynı zamanda Army Recogniton tarafından yapılan habere göre ise Rus kuvvetleri, Belarus personelinin taktik nükleer yük taşıma kapasitesine sahip olduğu bildirilen İskender-M kısa menzilli balistik füze sisteminin kullanımı konusunda da eğitim verdiği belirtilmekte. Halihazırda Belarus, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ndeki (CSTO) rolü de dahil olmak üzere bölgesel güvenlik konularında Rusya ile olan uyumunu vurgulamaktadır.
Tor-M2E hava savunma sistemi
Belarus 2010 yılından bu yana Tor sistemleri tedarik etmekte olup, son teslimatlarla birlikte 2023 yılı itibariyle envanterini 21 adet Tor-M2E’ye çıkarmıştır. Bahse konu sistemler, önceki versiyonlara kıyasla daha yüksek hassasiyet, daha geniş bir angajman menzili ve daha düşük boyut ve ağırlık özelliklerine sahip 16 adet 9M338K füzesi ile donatıldığı aktarılmaktadır. Söz konusu füzelerin elektronik karşı tedbirlerin bulunduğu ortamlarda çalışmak ve toplu hava saldırılarına karşı savunma yapmak üzere tasarlandığı belirtilmektedir.
İlgili Olarak
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü öğrencisi. Uluslararası İlişkiler ve Savunma Sanayii araştırmacısı.