Belarus, 2020’nin başlarında Mısır ile imzalanan bir anlaşmayla birlikte Mısır’da insansız hava araçları (İHA) üretileceğini açıkladı.
Belarus’un devlet ajansı olan Belarus Telgraf Ajansı’nın (BelTA) 20 Şubat’ta Belarus Ulusal Bilimler Akademisi Başkanı Vladimir Gusakov ifadelerine dayanarak hazırladığı haberde üretim tesisinin Mısır’da olacağı ifade edildi.
Gusakov, Mısırlı ortaklarla görüşmeler yapıldığını söylerken, Mısır’da uzman yetiştirmek ve İHA’yı yapmak için yaklaşık 1 milyon dolar değerine sözleşme imzalamadıklarını belirtti. Mısır bu bağlamda üretim için tesis kurma yoluna da gidecek. Gusakov yaptığı açıklamada ayrıca, Mısır’ın Belarus tarafından sunulan yapay zeka, elektrikli ulaşım ve biyoteknolojilere olan ilgisini de dile getirdi.
Sözleşmenin Mısır’da yerel üretim öncesinde Belarus İHA’larının ilk partisinin teslimatını kapsadığı düşünülüyor. Belarus, Belarus Bilimler Akademisi’nin Çok Fonksiyonlu İnsansız Sistemler Merkezi’nde “Burevestnik MB” İHA’sı da dahil olmak üzere bir dizi farklı sınıfta İHA üretilmektedir.

Burevestnik-MB İHA’lar 290 km’ye kadar bir uçuş menziline sahiptir. Maksimum 400 kg kalkış ağırlığına sahip olan bu İHA’lar 10 saate kadar uçuş gerçekleştirebilir.
Burevestnik-MB,
- Seyir Hızı: 120-150 km / s
- Maksimum Seyir Hızı: 220 km / s
- 60 kg faydalı yük kapasitesine sahip
Burevestnik-MB maksimum 3.200 m yükseklikte uçabiliyor ve 5.000 m irtifa sınırına sahiptir. Burevestnik-MB, her biri 1 adet piston motoruyla çalışan 2 adet dolanan mühimmat ile donatılmıştır. Ayrıca Burevestnik-MB İHA’larda Sovyetler döneminde geliştirilen S-8 güdümsüz 80 mm roketler de kullanılabilmektedir.
Belarus – Mısır İlişkileri
2019 yılında Belarus ve Mısır savunma alanında oldukça yakınlaştı.
9-10 Haziran 2019’da Mısır, Belarus-Mısır Askeri-Teknik İşbirliği Komitesi 2. toplantısına ev sahipliği yaptı. Belarus heyetinin başkanlığını Devlet Sanayi Askeri Otoritesi Bakanı Roman Golovchenko üstlenmişti. Mısır heyeti ise, Askeri Üretim Devlet Bakanı Tümgeneral Mohamed El Assar tarafından yönetilmişti.
Toplantıya ayrıca bir dizi Belarus merkezli savunma şirketinin temsilcileri ve Belarus Savunma Bakanlığı ile Mısır Askeri Üretim Bakanlığı’nın çeşitli departmanlarından isimlerin de katıldığı biliniyor.

Belarus yetkili mecraları tarafından aktarılan bilgiye göre gerçekleştirilen toplantıda, savunma sanayinde silah ve özel teçhizatların temini, müşterek üretimi, modernizasyonu ve onarımı ile ilgili alanlar da dahil olmak üzere birçok alanda işbirliği konuları ele alındı.
Toplantıda, Belarus Cumhuriyeti Askeri Sanayii Devlet Otoritesi ile Savunma Bakanlığı ve Mısır Askeri Üretim Bakanlığı arasında 2019-2021 yılları arasında işbirliğini ilerletme konusunda bir taslak yol haritası başlatıldı.
Buna ek olarak, Roman Golovchenko, Arap Sanayileşme Örgütü (AOI) Başkanı Korgeneral Abdel-Moneim El-Terras ve Mısır Silahlı Kuvvetleri ile bir araya geldi.
*Arap Sanayileşme Örgütü, 1975 yılında Mısır, Suudi Arabistan Krallığı, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar devleti tarafından Arap savunma endüstrisinin kolektif gelişimini denetlemek için kurulan Mısır merkezli bir Arap askeri kuruluşudur.

2019’un sonlarında Mısır Askeri Üretim Bakanlığı savunma alanında çalışan Belarus merkezli şirketler ile 3 adet mutabakat zaptı imzaladı.
Bu mutabakat zaptları,
- Mısır Askeri Fabrikası 200 (Tank üretim ve onarım fabrikası) ile Belarus merkezli Amador şirketi, kaldırım yolları ve inşaat işleri için yükleyici ve ağır ekipman üretimi ile bu alandaki teknolojinin Mısır askeri fabrikasına teknoloji transferi konusunda bir Mutabakat Zaptı imzaladı.
- Diğer bir Mutabakat Zaptı Mısır Askeri Fabrikası 999 (Helwan Şirketi), Mısır Tarım ve Kırsal Kalkınma Şirketi ve Belarus firması Broska Ahromach arasında tarımsal ekipman üretimi ve dağıtımı amacıyla imzalandı.
- Son Mutabakat Zaptı ise Mısır Askeri Fabrikası 999 (Atölye Araçları için Helwan Şirketi) ile silo inşaatı gerçekleştiren Belarus firması Ciel Energo arasındaydı.

Çukurova Üniversitesi Gazetecilik Öğrencisi, savunma sanayii ve global askeri teknolojilerle ilgileniyor.