BİYOTEKSAN’ın HAVELSAN mühendislik desteği ile geliştirdiği yerli parmak izi tanıma sistemi için Ankara’da tanıtım töreni düzenlendi.
HAVELSAN’ın mühendislik desteği ile BİYOTEKSAN’ın geliştirdiği yerli parmak izi tanıma sistemi için Ankara’da tanıtım töreni düzenlendi. Türkiye, 6 Nisan 2021’de tanıtılan parmak izi tanıma sistemi ile biyometrik veri teknolojisini geliştiren 7’inci ülke oldu. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Bu, Türk mühendislerin zaferidir.” diyerek BİYOTEKSAN mühendislerini tebrik etti.
HAVELSAN ve POLSAN ortaklığı ile kurulan BİYOTEKSAN’ın biyometrik veri sistemi hakkında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Sistem başarısını kanıtladı. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Müdürlüğü ile alım protokolü yapıldı.” ifadelerinde bulundu. İçişleri Bakanlığı bünyesindeki kurumlar arasında veri setlerini entegre etmek istediklerini ancak ilgili firmanın zorlandığını kaydeden Soylu, “Entegrasyon olmazsa yazılım hiçbir işe yaramayacaktı. Anladık ki, kendi yazılımımız olmazsa her an vesayetle karşı karşıya kalacaktık” ifadelerine ekledi.
Bunun üzerine milli bir yazılım kullanmaya karar verdiklerini dile getiren Bakan Soylu,
“Yetkinliklerini her zaman saygıyla karşıladığımız, ülkemize büyük katkılar sunan HAVELSAN bütün yetkinliğini burada ortaya koydu. Savunma Sanayi Başkanımız nezdinde HAVELSAN’a ve atılan bütün adımlarda katkısı olanlara minnetlerimizi, şükranlarımızı ifade ediyoruz.”
diyerek sözlerini tamamladı. HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Murat Şeker, Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar ve yönetim kurulu üyeleri, biyometrik veri teknolojisini ülkemize kazandıran ekibi tebrik etti.
Biyometrik Veri Yönetim Sistemi Projesi (AFIS)
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü 26 Mart 2021’de projenin ilk fazı olan yerli nitelikli parmak izi tanıma sistemine geçiş yaptı. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre 81 ilde 30 binden fazla sorgulama yapıldı ve 6 binin üzerinde yeni kayıt alındı. Ayrıca 18 bin iltica başvurusu bildirim yükümlülüğü parmak izi basılarak yerine getirildi. Biyometrik Veri Yönetim Sistemi Projesi’nin ilk ürünü olan yerli parmak izi tanıma sistemi adli inceleme, kimlik tanıma ve kimlik doğrulama işlemlerini hızlandırmak ve güvenilirliğini artırmak amacıyla kullanılacak. Sistem daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı birimlerinin kullanımına sunulacak.
İlgili Olarak
Uzay ve Uydu Mühendisliği öğrencisi, Havacılık ve uzay sistemleri meraklısı, teknoloji sever